Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andreea Păstîrnac: O grădiniţă în limba română ar putea fi deschisă la Cernăuţi

youtube.com
andreea pastirnac

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, s-a întâlnit luni şi marţi, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în Ucraina, cu mai mulţi oficiali din această ţară, cu care a discutat despre deschiderea unei unităţi integrate de învăţământ în limba română la Cernăuţi, despre restaurarea Casei memoriale "Aron Pumnul" şi despre deschiderea Centrului de informare al României de la Slatina (Solotvino).

"Am avut pe agenda vizitei în Ucraina, la Kiev şi Cernăuţi, atât aspecte generale legate de educaţia în limba română, dar şi de dreptul etnicilor români de a avea acces la educaţie, proiecte generale şi foarte multe multe aspecte concrete. Aceste aspecte concrete derivă, în primul rând, din contextul general, din pregătirea unei reforme administrative, a unei reforme educaţionale în Ucraina. De multe ori, comunităţile româneşti sunt influenţate indirect de aceste aspecte legate de reformă. Am discutat astăzi situaţia unor şcoli româneşti care în noua arhitectură administrativă ar putea să-şi piardă statutul pe care îl au astăzi şi să fie parte a unui alt sistem de şcolarizare. Aceste aspecte sunt încă într-o etapă premergătoare deciziei, dar am discutat atât cu autoritatea centrală, cu ministrul ucrainean al Educaţiei, cât şi cu guvernatorul din regiunea Cernăuţi, deoarece există multe competenţe diferite între autoritatea centrală şi autoritatea regională, iar noi va trebui să găsim de comun acord cu aceştia şi împreună cu asociaţiile românilor de aici cele mai bune soluţii pentru a continua educaţia în limba română", a declarat, marţi, pentru Agerpres, Andreea Păstîrnac.

Ea a subliniat că un aspect major discutat atât la Kiev, cât şi la Cernăuţi a fost legat de restaurarea şi refacerea Casei memoriale "Aron Pumnul". "Este un proiect mai vechi. (...) Am stabilit împreună cu autorităţile ucrainene începerea negocierii unui protocol care să ne permită ca această casă memorială să fie inclusă în circuitul muzeal naţional şi astfel să fie parte a patrimoniului cultural comun", a spus ministrul.

Andreea Păstîrnac a precizat că există o deschidere din partea autorităţilor ucrainene cu privire la existenţa la Cernăuţi a unei unităţi integrate de învăţământ în limba română. "Proiectul, discutat cu Primăria oraşului Cernăuţi, prevede deschiderea unei unităţi integrate de învăţământ, care, pe lângă ciclul şcolar primar, gimnazial şi liceal, să includă şi o grădiniţă în limba română. Ar fi prima grădiniţă în limba română, pentru moment existând doar o grupă în cadrul unei grădiniţe în limba ucraineană. Din partea organizaţiilor româneşti am primit astăzi asigurări că există 126 de cereri de la familii care au copii şi care ar putea să fie înscrişi în această formă de învăţământ preşcolar", a afirmat ministrul.

Ea a adăugat că viceprimarul din Cernăuţi a indicat că există o casă în curs de modernizare care ar putea deveni sediul grădiniţei. "Sperăm ca această promisiune să fie concretizată şi într-un format pe care urmează să-l negociem în perioada imediat următoare astfel încât să reuşim să deschidem acest program de educaţie pentru învăţământul preşcolar", a spus Andreea Păstîrnac. Potrivit acesteia, există o deschidere din partea autorităţilor ucrainene cu privire la unitatea integrată de învăţământ în limba română, însă, "în acelaşi timp, există întreaga arhitectură foarte complexă a drepturilor etnicilor români din Ucraina". Totodată, ministrul a precizat că discuţiile cu oficialii ucraineni au vizat şi deschiderea Centrului de informare al României de la Slatina-Solotvino, arătând că ministrul Afacerilor Externe din Ucraina şi-a exprimat disponibilitatea de a veni la ceremonia de deschidere.

"Este deschis un centru similar la Ismail şi încercăm să dezvoltăm cât mai multe proiecte în acest centru şi să atragem atât comunitatea românească din Ucraina, dar există interes şi din partea unor artişti care ar fi dispuşi să deschidă expoziţii aici şi să organizeze un simpozion", a spus Andreea Păstîrnac.

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni s-a întâlnit cu ministrul Culturii din Ucraina, cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din această ţară şi cu ministrul ucrainean de Externe, dar şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.