Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrei Spînu explică la ce preț procură Republica Moldova energia electrică din România

Guvernul Republicii Moldova
Andrei Spînu

Riscul deconectărilor de la energia electrică este foarte mare, avertizează ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. În același timp, demnitarul nu exclude creșterea în continuare a tarifului la curentul electric. Spînu precizează că Guvernul muncește la un mecanism de compensații, care va fi anunțat la finele lunii noiembrie. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la ProTV Chișinău.

Oficialul explică condițiile în care consumatorii ar putea fi deconectați de la energia electrică. Acestea țin de deficitul de curent electric sau de o pană de curent.

„Acum suntem în prag de iarnă, consumul crește. Ce se poate întâmpla? Nu știm. Riscul deconectărilor este foarte mare. Deconectările nu le decide ministrul. În cazul în care va exista o pană de curent, un deficit mare, „Moldelectrica” va fi obligată să deconecteze instantaneu”, a declarat Spînu.

Pentru ziua de mâine, ministrul spune că există un deficit prognozat în proporție de 8%. În prezent, energia electrică este asigurată din produsul intern și de pe piața din România la un preț mediu de 180 Euro pe megawatt oră.

Importăm la prețuri diferite. Avem două contracte bilaterale la 90 de Euro unul de 50 megawatti oră, altul la 35 megawatti oră, asta înseamnă cam 10-12 la sută. Restul se cumpără în fiecare zi pentru ziua următoare pe bursa română. În funcție de oră, prețurile variază de la 100 până la 300 și ceva de Euro pe megawatt oră. Dacă am face un preț mediu la toată energia cumpărată de pe piață, ar fi 180 Euro”, a specificat ministrul.

Spînu mai spune că odată cu începerea sezonului de încălzire, Termoelectrica și CET ar putea produce 35-40 la sută din energia electrică necesară. Ministrul nu exclude o majorare a tarifului la energia electrică, dar, în același timp, dă asigurări că Guvernul va veni cu un mecanism de compensare a cheltuielilor la plata facturilor.

„Tariful nou se aplică din luna noiembrie. Desigur, există riscul ca tariful să mai crească. Vom cunoaște la final de noiembrie, dacă e nevoie de ajustări. (...) Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează acum la un mecanism de compensații, mai aproape de finalul lunii noiembrie vom anunța care sunt compensațiile”, a spus Spînu.

Ministrul Infrastructurii a îndemnat cetățenii să economisească consumul de energie electrică și a dat asigurări că autoritățile vor identifica cele mai rezonabile soluții pentru a depăși criza energetică, declanșată de războiul din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.