Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrzej Duda, preşedintele Poloniei, le cere scuze evreilor expulzaţi în 1968

Andrezj Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda le-a cerut scuze evreilor care au fost expulzaţi de către autorităţile comuniste în 1968, scrie BBC.

Polonia regretă „acest act ruşinos”, a spus Duda, aducând un omagiu miilor de evrei care au fost nevoiţi să părăsească ţara.

În timpul discursului său, unii protestatari l-au numit „ipocrit” şi au scandat „Ruşine”, conform informaţiilor presei locale, scrie news.ro.

Relaţiile Poloniei cu Israelul au fost tensionate din cauza unei legi aprobate de guvernul polonez prin care este interzisă asocierea Poloniei cu Holocaustul.

Vorbind despre evenimentele din 1968, Duda a spus: „Ce ruşine, ce pierdere pentru Republica Poloneză că cei care au plecat atunci sau chiar au murit nu mai sunt cu noi astăzi... îmi pare atât de rău”.

„Polonia cea liberă şi independentă de astăzi, generaţia mea, nu este responsabilă şi nu trebuie să îşi ceară scuze. Celor care au fost expulzaţi atunci... i-aş ruga să ierte Republica şi pe polonezii de la acea vreme pentru că au făcut un lucru atât de ruşinos”, a adăugat el.

Înaintea discursului, Duda a depus o coroană în faţa Gării Gdanski din Varşovia, unde se comemorează evreii polonezi care au fost nevoiţi să părăsească ţara.

Ce s-a întâmplat în 1968?

Aproximativ 15.000 de persoane, jumătate din populaţia de evrei a Poloniei, au fost date afară din ţară, fiindu-le retrasă cetăţenia.

Decizia a venit după ce studenţi şi profesori evrei au protestat în toată ţara în urma deciziei de a anula o piesă de teatru patriotică a poetului naţional, Adam Mickiewicz.

Comuniştii s-au folosit de acest eveniment pentru a-i îndepărta din viaţa publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.