Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajat al consulatului Marii Britanii la Hong Kong, arestat în China, susține că a fost torturat

Daily Express
china

Simon Cheng, un fost angajat al Consulatului Marii Britanii la Hong Kong, arestat în luna august timp de 15 zile în China, susține că a fost torturat în închisoare, informează BBC, potrivit Mediafax.

Simon Cheng, în vârstă de 28 de ani, se întorcea dintr-o vizită la Shenzhen pe 8 august și se îndrepta spre Hong Kong, însă a fost arestat de către autoritățile chineze, fiind acuzat că ar fi instigat la violențe în timpul protestelor din Hong Kong.

„Am fost încătușat și legat la ochi”, a declarat Cheng. El a adăugat că și alți cetățeni din Hong Kong s-ar fi aflat în arest în perioada respectivă.

Potrivit lui Cheng, persoanele care l-ar fi torturat i-ar fi spus că sunt angajați ai serviciilor secrete. „Mi-au spus că lucrează pentru serviciile secrete și că acolo nu există drepturile omului. Apoi au început tortura”, a declarat el.

Autoritățile britanice au informat că declarațiile bărbatului cu privire la tratamentele la care ar fi fost supus în China sunt credibile. Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Londra pentru a discuta despre acuzațiile lui Cheng.

„Suntem revoltați de tratamentul rușinos la care a fost supus domnul Cheng în perioada în care s-a aflat în detenție în China continentală (...) și am spus clar că așteptăm ca autoritățile chineze să analizeze cazul și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili”, a declarat Raab.

Autoritățile de la Beijing nu au comentat acuzațiile până în prezent.

Reținerea lui Cheng a venit în contextul amplelor proteste antiguvernamentale de la Hong Kong, autoritățile de la Beijing acuzând Marea Britanie și alte state occidentale de amestec în problemele sale interne.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.