Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajaţii Muzeului de Istorie din Sighişoara așteaptă cu EMOȚII restaurarea Turnului cu Ceas. Motivul este fabulos

Cu emoţie așteaptă angajaţii Muzeului de Istorie din Sighişoara să înceapă restaurarea Turnului cu Ceas din Cetatea Medievală pentru a vedea dacă într-adevăr vor descoperi cronica aşezării de la începuturi până în anul 1894, despre care se spune că este ferecată în bila aurită de pe turnul ce reprezintă imaginea Sighişoarei, potrivit Agerpes.

Speranţele muzeografilor că vor descoperi cronica Sighişoarei despre care există indicii că ar fi fost completată şi reaşezată în acest loc la restaurarea din anul 1894 au renăscut după ce o firmă specializată s-a înscris la licitaţia organizată prin Institutul Naţional al Patrimoniului pentru contractarea de servicii pentru elaborarea studiilor de fundamentare şi investigaţii pentru întocmirea proiectului de consolidare, restaurare şi punere în valoare a obiectelor "Fortificaţiilor Cetăţii Sighişoara".

Citește și: Ce MESAJ le-a transmis Predoiu celor propuși în fruntea instituțiilor din justiție: 'A fost un sprint cu sosire la fotografie'

Aceste studii aprofundate vor sta la baza elaborării proiectului de restaurare a fortificaţiei care cuprinde Turnul cu Ceas, Turnul Cojocarilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Frânghierilor, Bastionul Măcelarilor, Bastionul Cositorarilor şi Bastionul Castaldo şi tronsoanele de zid 1-6, tronsoanele 8-23 şi tronsonul 25.

"Fiind o restaurare generală a turnului normal că va trebui să se ajungă şi sus, la structura de acoperiş, care are o învelitoare din tablă. Vechile restaurări ale turnului au adus Cronica oraşului, care se găseşte la Arhivele Naţionale din Târgu Mureş, undeva în secolul XVIII-lea s-a găsit o cronică, care a fost pusă după marele incendiu din 1676, la reparaţiile din 1678. Turnul a mai fost reparat în 1788, ultima dată fiind în 1894. Dacă ne uităm în istorie, cam o dată la 100-150 de ani turnul a fost reparat. Se presupune că la 1894 ar fi fost continuată cronica şi dacă o să o găsim, avem obligaţia de a pune ca într-o capsulă a timpului şi evenimentele din secolul XX şi XXI. Deja avem date adunate şi ceea ce mai trebuie continuat este de la anul 2000 încoace, ca evenimente majore în oraş, o serie de premii pe care le-a luat Sighişoara, probleme demografice, evenimente care au avut loc, inclusiv includerea în patrimoniul UNESCO. E normal să avem emoţii, e ca şi cum descoperi ceva arheologic, un document vechi pe care nu l-a găsit nimeni, ar fi un lucru extraordinar. După marele incendiu s-a pus prima cronică. Este logic, a fost pusă într-o bilă mare de cupru", a declarat directorul Muzeului de Istorie Sighişoara, Nicolae Teşculă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.