DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Angajatorii au și ei probleme: INS anunță o creștere semnificativă a costului forței de muncă

www.bugetul.ro
angajator angajați

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 6,39% în trimestrul III din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, şi cu 1,31% raportat la trimestrul precedent din 2021, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul II 2021, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în învăţământ (26,72%), ca urmare a vacanţei şcolare şi, în consecinţă, a diminuării timpului efectiv lucrat. De asemenea, creşteri mai mari ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în administraţia publică (3,36%), respectiv în industria extractivă (2,16%).

Cele mai importante scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-4,13%), sănătate şi asistenţă socială (-3,48%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-2,69%), respectiv în construcţii (-2,27%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 1,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,72%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (11,40%), informaţii şi comunicaţii (11,13%), comerţ (10,30%), respectiv în industria prelucrătoare (9,64%). Faţă de perioada analizată, diminuarea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-1,51%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 6,37%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,85%.

INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.