Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr : Executivul interimar tratează sănătatea românilor ca pe o marfă care să genereze profit pentru companiile private din domeniul sănătății

Andrei Tîlvăr

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvar, a afirmat, într-un comunicat de presă, că executivul interimar  PNL tratează sănătatea românilor ca pe o marfă care să genereze profit pentru companiile private din domeniul sănătății. Social-democratul a adăugat că „Ordonanța de Urgență pe sănătate nu rezolvă nicio “urgență” a sistemului medical, dar sfidează drepturile pacienților români”

„Ordonanța de Urgență pe sănătate nu rezolvă nicio “urgență” a sistemului medical, dar sfidează drepturile pacienților români.

În condițiile în care statisticile arată că 424 localități din România nu au niciun medic de familie, în timp ce peste 1.000 de orașe și comune sunt în deficit de asistență medicală primară, când un medic are în grijă chiar și 3000 pacienți, când unitățile de primiri urgențe sunt aglomerate și asaltate de bolnavi, guvernul Orban vine cu o ordonanță care destabilizează mai mult echilibrul și așa destul de fragil al sănătății publice.

Deținătorii interimari ai puterii executive nu par să aibă în vedere faptul că sănătatea românilor reprezintă un drept fundamental, nu o afacere sau un privilegiu. În viziunea acestora, a trata pacientul român la fel ca pacientul european înseamnă de fapt că, sănătatea este o marfă, cine își permite, o plătește, cine nu, va fi lăsat la voia sorții.

Citește și: USR prezintă 'lista transferurilor' de primari și parlamentari ex-PSD la PNL în prag de alegeri: 'Încearcă să-i păcălească iar pe români?'

Reforma sistemului medical în beneficiul pacienților ar trebui să înceapă cu rezolvarea problemelor identificate în Raportul Comisiei Europene și al OECD-ului privind stărea de sănătate a României în 2019, unde sunt clar exprimate disfuncționalitățile sistemului: finanțarea sănătății este mai mică decât în orice altă țară din UE atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB, asistența medicală primară și comunitară rămân subdezvoltate, deficitul de personal medical este mare, excesul de paturi în spitale sau subdezvoltarea chirurgiei ambulatorii”, se arată într-un comunicat de presă al deputatului PSD de Vrancea.

Andrei Tîlvăr a aprecizat că speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din UE.

„Nivelul ridicat al mortalității din cauze prevenibile şi tratabile este dublu în România faţă de media europeană, ceea ce arată că trebuie îmbunătățită abordarea factorilor de risc și a serviciilor de prevenire și asistență medicală.

Potrivit studiului „Sănătatea ca prioritate în România”, principalele măsuri pe care pacienții români le asteaptă de la conducerea țării sunt îmbunătățirea condițiilor și a echipamentelor din spitale, accesul la medicamente de ultimă generație și investiții mai mari în programe de prevenție.

Da, sistemul de sănătate trebuie reconstruit! Dar reconstructia începe cu rezolvarea problemelor cu adevărat stringente din sănătate, care afectează cel mai mult situația pacienților și a angajaților din sistem”, a conchis Andrei Tîlvăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.