Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale: Armata României este astăzi una dintre cele mai respectate armate din NATO

Ministerul Apărării Naționale
Angel Tîlvăr

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, și șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama, generalul-maior Sheryl E. Gordon, au participat miercuri, 7 iunie, la ceremonia organizată la sediul MApN pentru celebrarea împlinirii a trei decenii de la semnarea Programului de Parteneriat (State Partnership Program) dintre Armata României și Garda Națională a statului american Alabama (Alabama National Guard).

Cu acest prilej, ministrul apărării naționale i-a înmânat generalului-maior Sheryl E. Gordon, „Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari”. Distincția a fost conferită prin decret semnat de Președintele României, „în semn de înaltă apreciere a profesionalismului și devotamentului dovedite pentru dezvoltarea cooperării militare bilaterale dintre România și Statele Unite ale Americii”.

În alocuțiunea susținută în cadrul ceremoniei, ministrul Angel Tîlvăr a arătat că semnarea parteneriatului dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama, la 14 iulie 1993, a reprezentat o piatră de temelie pe care s-a construit parteneriatul strategic româno-american.

„În aceste trei decenii, militarii noștri au legat relații trainice de prietenie, de cooperare și chiar de camaraderie. În aceste trei decenii, Armata României a cunoscut transformări fundamentale și dezvoltări spectaculoase, fiind, astăzi, una dintre cele mai respectate armate din NATO, care a dovedit că poate să furnizeze securitate și apărare solide nu doar acasă, ci și în cele mai dificile teatre de operații din lume, unde a acționat în ultimele decenii, de multe ori alături de armata americană,” a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul apărării naționale a evidențiat gradul înalt de interoperabilitate atins în activitățile desfășurate în comun de structurile militare ale armatelor României și Statelor Unite, nivel demonstrat și pe timpul exercițiului Saber Guardian 23, cel mai mare exercițiu multinațional planificat pe teritoriul țării noastre în acest an, aflat încă în desfășurare.

„Nivelul de interoperabilitate pe care l-am văzut împreună, în cadrul secvenței de antrenament în comun a exercițiului Saber Guardian 23 desfășurată la Bordușani, a fost construit cu migală, an de an, exercițiu cu exercițiu, misiune cu misiune, împreună cu și alături de partenerii și aliații noștri din Armata Statelor Unite ale Americii și din Garda Națională a Statului Alabama,” a declarat ministrul Tîlvăr.

În intervenția sa, șeful Statului Major al Apărării a arătat că activitățile de tip Military-to-Military (de la militar la militar), organizate în formatul Programului de Parteneriat,  pot fi date ca exemplu de bună practică în domeniul relațiilor internaționale de cooperare militară. Activitățile comune româno-americane s-au materializat, în timp, într-o platformă  pentru dezvoltarea progresivă a procesului de instruire.

Generalul Daniel Petrescu a subliniat că, după trei decenii, parteneriatul rămâne o modalitate a cooperării excelente dintre militarii români și aliații americani. „Participarea militarilor din cadrul Alabama National Guard la exercițiul Saber Guardian 23 din țara noastră ilustrează cum nu se poate mai bine simbolismul ceremoniei de astăzi. Este exemplificarea dată de instruirea concretă, elementul de bază al relațiilor de cooperare. Țin să adresez mulțumiri tuturor colegilor români, activi și în rezervă, care, de-a lungul celor 30 de ani, au pus umărul la punerea în fapt și la dezvoltarea parteneriatului cu colegii aliați americani. Contribuția lor a servit intereselor strategice ale României”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.

„Deși lumea s-a schimbat fundamental în ultimii 30 de ani, un lucru a rămas neschimbat în esența acestui parteneriat: dorința de a fi împreună. Acest spirit al apropierii ne permite să acționăm în sincronizare perfectă împreună cu partenerii noștri în orice misiune, oriunde și oricând este nevoie. Prin competențele pe care ni le împărtășim, prin schimbul de proceduri și tehnici de operare, prin relațiile pe care le construim, dovedim că, indiferent ce ne-ar aștepta în viitor pe câmpurile de luptă, vom învinge - împreună,” a declarat, în cadrul ceremoniei, generalul-maior Sheryl E. Gordon, șeful Gărzii Naționale a statului american Alabama.

Evenimentul de celebrare a Programului de Parteneriat de la București a încheiat seria aniversară din acest an, începută prin ceremonia din 4 aprilie de la sediul Comandamentului Forțelor Întrunite al Gărzii Naționale Alabama, din Montgomery, Statele Unite ale Americii.

Programul de Parteneriat a fost inițiat de SUA în urmă cu 30 de ani, după căderea Uniunii Sovietice, având ca scop sprijinul prin cooperare militară al țărilor situate dincolo de fosta Cortină de Fier. În prezent, programul include parteneriate între 100 de națiuni și state americane, sub coordonarea Biroului Gărzii Naționale al SUA. Programul urmărește creșterea interoperabilității și a capacității de reacție ale forțelor americane și partenere pentru a putea răspunde unui spectru larg de provocări de securitate.

Cooperarea Armatei României cu Garda Națională a statului american Alabama constituie unul din instrumentele din domeniul militar ale parteneriatului strategic româno-american. Soliditatea relațiilor de cooperare cu militarii americani, inclusiv pe componenta Forțele Armate Române - Garda Națională Alabama, reprezintă unul dintre cei trei piloni ai politicii de securitate a țării noastre care urmărește interesele naționale de promovare a stabilității în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.