DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Angel Tîlvăr (senator): Consumatorii vulnerabili trebuiesc apărați

angel tilvar
senatorul Angel Tilvar

În cea mai recentă statistică VaasaETT privind evoluția prețului la energia electrică, Bucureștiul este indicat ca fiind capitala europeană în care prețul energiei înregistrează cea mai mare creștere la nivel european pentru consumatorii casnici. Cu 18% plătesc mai mult consumatorii casnici în 2021 față de 2020. Asta, în timp ce, în aproape jumătate dintre capitalele statelor membre ale UE, prețurile au rămas la fel sau au scăzut, iar în celelalte, creșterea prețurilor a fost în medie de 5%, cu excepția Stockholm-ului sau Varșoviei, unde, chiar și așa, creșterile au fost net inferioare celor înregistrate la noi. Oficial, România a înregistrat cea mai mare creștere a prețului energiei electrice. “Coaliția dezastrului” insistă că asta e calea cea bună, susține senatorul PSD, Angel Tîlvăr.

Potrivit acestuia, datele reieșite din analiza făcută la nivel european sunt confirmate și de Institutul Național de Statistică care constată că ”în intervalul iunie 2020 – iunie 2021, prețurile la energia electrică au urcat cu 16,97%”.

„Cu aceste evidențe incontestabile în față, este de neacceptat atitudinea “coaliției dezastrului” care refuză convocarea Camerei Deputaților în sesiune extraordinară pentru adoptarea legii consumatorului vulnerabil, care are ca scop realizarea cadrului legal privind continuarea furnizării energiei pentru familiile aflate în dificultăți financiare, care nu reușesc să facă față ritmului de creștere a valorii facturilor la energie electrică.

În condițiile în care prețurile au crescut alert în ultimul an, atât la energie, dar și la alte servicii și produse de bază, concomitent cu măsuri iresponsabile de sărăcire a populației precum nerespectarea legii privind mărirea pensiilor, amputarea măririlor de alocații și înghețarea salariilor bugetarilor,  perspectivele  unui trai decent pentru o parte însemnată a populației sunt tot mai îndepărtate.

Ministrul energiei afirma senin că românii plătesc cel mai mic preț din Europa la energie electrică. Dacă ar sta mai mult între oameni, ar constata că aceiași români ocupă penultimul loc în ceea ce privește nivelul veniturilor salariale. Și atunci când salariile deja mici nu cresc, facturile mai mari cu 17-18% nu pot decât să producă sărăcie și scăderea nivelului de trai.

Fără adoptarea de urgență a cadrului legal pentru consumatorii vulnerabili, mii de copii care anul trecut nu au avut acces la școală pentru că nu au avut tablete sau acces la internet, riscă să învețe în această iarnă la lumânare”, explică senatorul.

Social-democartul adaugă că lozincile electorale ale deținătorilor de portofolii în guvern: ”Fericiți în România”, ”România Educată”, ”Revoluția bunei guvernări” sau ”Dezvoltăm România” se traduc, din păcate, prin dezastru pentru români, sărăcie, segregare socială și degradarea galopantă a nivelului de trai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.