Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Cristea, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, vorbește despre o situație BIZARĂ: 'O ieşire dezordonată şi cu potenţial foarte mare de criză'

angela cristea

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a declarat, luni, că şansele unei retrageri a Marii Britanii din UE fără acord cresc pe zi ce trece, situaţie în care ieşirea va fi una "dezordonată şi cu potenţial foarte mare de criză în multe sectoare".

"Acordul negociat şi agreat de primul ministru May a fost respins într-un prim vot în Parlamentul britanic, iar în momentul de faţă suntem într-o situaţie destul de bizară în care ştim că partenerii noştri nu vor să mai stea în Uniunea Europeană, nu vor să iasă cu acest acord şi nu vor să iasă fără un acord şi nu vor nicio prelungire a perioadei până la ieşire", a afirmat Cristea, în cadrul unei dezbateri organizate de MAE, scrie agerpres.ro.

Citește și: Vești bune pentru Cristi Borcea! Cum ar putea scăpa de închisoare

Ea a explicat care sunt consecinţele acestei situaţii, subliniind starea de incertitudine şi consecinţele unui Brexit fără acord.

"Ce e important, să aflăm cu toţii e ce vor. Ce nu vor e destul de clar şi par să nu vrea niciuna dintre opţiunile logice, raţionale pe care le vedem noi. Şi, deşi poziţia noastră e foarte clară - şi anume că acesta e cel mai bun acord posibil şi nu vedem de ce l-am renegocia, dacă deja am ajuns să ne punem de acord pe cel mai bun acord posibil - negociatorul nostru şef (...) a acceptat să reia discuţiile tocmai pentru a afla de fapt ce vor partenerii noştri, cum văd ei paşii următori. Această stare de incertitudine este exact ceea ce ne-am dorit foarte mult să evităm. În acelaşi timp, cu fiecare zi care trece cresc şansele unei ieşiri fără acord, o ieşire dezordonată şi cu potenţial foarte mare de criză în multe sectoare", a precizat şefa Reprezentanţei CE.

Citește și: Isărescu: ‘Noi nu putem să contracarăm deciziile BNR’

Cristea a arătat că la nivelul Comisiei Europene s-au făcut pregătiri pentru ambele variante - o retragere a Marii Britanii cu acord şi una fără acord.

"Pentru varianta ieşirii ordonate am publicat peste 60 de avize sectoriale tocmai pentru ca toţi cei care au relaţii într-un anumit domeniu să ştie ce înseamnă de fapt acest divorţ. Pentru cazul în care nu va exista acord, am publicat 14 măsuri imediate care să evite această criză majoră în care totul s-a blocat pe data de 30 martie", a punctat Cristea.

Citește și: Șocant! S-a aflat care sunt telefoanele care emit cele mai multe radiații

Potrivit acesteia, există o diferenţă foarte mare între cele două scenarii, dacă sunt privite din perspectiva mediului de afaceri.

"Dacă totuşi acordul de retragere va fi (...) aprobat, din punctul de vedere al mediului de afaceri, chiar dacă Marea Britanie devine stat terţ cu data de 30 martie 2019, de fapt va ieşi din UE, faptic, numai la 1 ianuarie 2021, deci sunt totuşi 21 de luni de tranziţie. Dacă nu, pe 30 martie, Marea Britanie este nu numai de iure, ci şi de facto un stat terţ şi atunci toate planurile pe care oamenii de afaceri şi le fac probabil că au nevoie de aceste două variante", a detaliat Angela Cristea.

Citește și: Schimbare radicală la Antena 1! Ce se va întâmpla cu emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.