Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel anunță că Germania îşi sporeşte ajutorul umanitar pentru Afganistan cu 500 milioane de euro şi continuă evacuările

The telegraph
Angela Merkel

Germania îşi sporeşte ajutorul umanitar pentru Afganistan cu 500 milioane de euro, a declarat cancelarul Angela Merkel după summitul virtual de marţi al G7, transmite dpa.

Aceste fonduri se adaugă celor 100 milioane de euro ca ajutor de urgenţă deja promise de Berlin acum câteva zile pentru asistarea refugiaţilor în Afganistan şi în statele din jur. Ajutorul va fi oferit prin intermediul organizaţiilor umanitare, potrivit agerpres.ro.

La summitul G7 s-a încercat convingerea Statele Unite să menţină trupe în Afganistan şi să continue demersurile de evacuare şi după 31 august, dat fiind că ţările depun mari eforturi pentru a-şi salva cetăţenii şi colaboratorii locali în urma preluării rapide a puterii de către talibani.

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut un acord de evacuare cu talibanii care să stabilească condiţiile de evacuare în siguranţă a persoanelor şi după ce misiunea actuală a Bundeswehr (armata germană) se va încheia.

Ea a afirmat că aceasta ar face posibilă plecarea în siguranţă din ţară a foştilor angajaţi ai armatei germane şi a miniştrilor care nu pot ajunge acum la aeroportul din Kabul.

Armata germană a evacuat din Afganistan mai mult de 4.650 de persoane până marţi seară, când a confirmat pe Twitter că un avion A400M a transportat încă 178 de oameni în capitala uzbecă Taşkent. Printre aceştia se află cetăţeni germani, afgani şi ai altor state. Un alt zbor va pleca spre Germania din Taşkent.

Rămâne însă neclar cât timp mai pot continua misiunile de evacuare.

SUA au spus că îşi menţin planul de a pune capăt operaţiunilor de evacuare până la termenul limită 31 august, pe care purtătorul de cuvânt taliban Suhail Shaheen l-a numit 'o linie roşie'.

Preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite sunt în grafic în ce priveşte evacuarea trupelor lor din Afganistan până la acea dată.

'Cu cât putem termina mai repede, cu atât mai bine. Fiecare zi de operaţiuni aduce riscuri suplimentare pentru trupele noastre', a spus Biden.

Şeful diplomaţiei german, Heiko Maas, avertizase puţin mai devreme că, chiar şi cu o prelungire, nu va fi timp suficient pentru evacuarea tuturor celor pe care Germania şi alte state europene vor să-i extragă din Afganistan.

El a propus să se aibă în vedere ca la aeroport să continue să acţioneze civili. Sfârşitul evacuării militare nu trebuie să însemne sfârşitul evacuării în sine, a subliniat el.

Maas a mai spus că trebuie să existe opţiuni şi pentru persoanele care încearcă să plece din Afganistan pe cale terestră spre ţările vecine Uzbekistan, Tadjikistan sau Pakistan.

Ministrul german al dezvoltării, Gerd Mueller, s-a arătat îngrijorat în ce priveşte siguranţa personalului local afgan care a lucrat pentru organizaţiile de dezvoltare.

'Nu am încredere în asigurările talibanilor, (cei din personalul local) sunt deja persecutaţi şi omorâţi', a afirmat Mueller pentru cotidianul bavarez Augsburger Allgemeine.

Întrucât a început să se discute şi despre cum şi unde vor fi găzduiţi refugiaţii din Afganistan, Manfred Weber, şeful grupului PPE din Parlamentul European, a făcut apel la statele individuale din UE să preia un număr fix de persoane.

Într-o declaraţie la postul Bayerische Rundfunk, Weber a cerut de asemenea să se realizeze un screening al refugiaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.