Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel este reticentă la impunerea unor cote de refugiați

Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că o nouă abordare în chestiunea migraţiei, prin care s-ar renunţa la ideea cotelor obligatorii de refugiaţi, nu 'rezolvă problema' asigurării unei împărţiri 'echitabile' a migranţilor între statele UE şi a estimat că o asemenea abordare ar fi 'puţin prea lejeră', relatează agenţia dpa preluată de Agerpres.

'Acesta nu este cu adevărat un răspuns european', a spus Merkel la conferinţa de presă ce a urmat summitului european care a avut pe agendă şi problema migraţiei.

Liderii europeni au discutat la acest summit o propunere formulată de cancelarul austriac Sebastian Kurz, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Kurz a spus că, în loc să se continue promovarea sistemului de distribuire a solicitanţilor de azil în statele UE pe baza unor cote obligatorii, mai degrabă ar trebui ca ţările membre să aibă abordări special concepute pentru a exprima 'solidaritatea' cu partenerii UE. ''Acest lucru înseamnă că fiecare stat trebuie să aibă o contribuţie atunci când poate şi unde are logică'', a explicat el.

Dar Angela Merkel consideră însă că printr-o asemenea abordare prin care s-ar renunţa la cotele obligatorii 'am putea vedea în continuare unele ţări lăsate singure' să se descurce cu numeroşii migranţi care vin în Europa traversând Marea Mediterană.

'Încă mai trebuie să lucrăm în această chestiune', a conchis după summit şefa guvernului de la Berlin, care a promovat din anul 2015 o politică a frontierelor deschise prin care circa un milion de migranţi au ajuns în Germania.

În timp ce summitul european era în desfăşurare, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a declarat favorabil ideii ca statele UE să poată alege între primirea refugiaţilor şi oferirea unor contribuţii financiare pentru gestiunea migraţiei şi pentru proiecte de dezvoltare în Africa. 'Fără relocare - dar mai mulţi bani pentru Africa', a spus Tajani în faţa presei, mărturisind însă că, el personal, susţine ideea repartizării migranţilor între statele membre ale UE prin cote obligatorii, iniţiativă respinsă de unele ţări est-europene, mai ales cele din Grupul de la Vişegrad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.