Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel felicită eliberarea condiţionată a jurnalistei germane Mesale Tolu din Turcia

mediafax
merkel

Cancelarul Angela Merkel a salutat luni eliberarea condiţionată a jurnalistei şi traducătoarei germane Mesale Tolu dintr-o închisoare din Turcia, dar a subliniat că ''nu este o veste complet bună întrucât ea nu are permisiunea de a părăsi ţara, iar procesul său este încă în desfăşurare'', transmite DPA.

Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, a estimat că este ''prea devreme pentru a trage concluzii privind evoluţia relaţiilor germano-turce'' după această decizie judecătorească. ''În niciun caz nu este finalul afacerii Mesale Tolu'', a spus el. Ministerul de Externe german a indicat că a primit cu ''bucurie şi uşurare'' decizia instanţei turce, ''chiar dacă procedura nu s-a încheiat'. ''Este un prim pas'', a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei germane, Maria Adebahr.

Un tribunal turc a ordonat luni eliberarea condiţionată a lui Mesale Tolu şi a altor cinci coacuzaţi, a precizat pe Twitter cabinetul de avocaţi 'Dreptul celor oprimaţi', care îi reprezintă pe cei şase inculpaţi. Arestată în aprilie şi apoi întemniţată, Tolu este judecată din luna octombrie pentru apartenenţă la Partidul Comunist Marxist-Leninist (MLKP), o formaţiune interzisă în Turcia fiind considerată 'teroristă'. Ea riscă până la 15 ani de închisoare.

Această cetăţeană germană de origine turcă în vârstă de 33 de ani, care lucrează printre altele ca jurnalistă şi traducătoare pentru o mică agenţie turcă de presă de stânga - Etkin Haber Ajansi (ETHA) -, este judecată împreună cu alte 17 persoane. Ea este acuzată în special că a asistat la manifestaţii şi funeralii ale militanţilor MLKP, dar susţinătorii săi consideră că este vorba despre un proces politic. La prima audiere, în octombrie, Tolu a respins toate acuzaţiile formulate împotriva ei, conform Agerpres.

După tentativa de lovitură de stat, relaţiile dintre Germania şi Turcia, două ţări partenere în cadrul NATO, s-au tensionat puternic. Berlinul condamnă ferm amploarea epurărilor întreprinse în Turcia după puciul eşuat, în cursul cărora peste 50.000 de persoane au fost arestate şi mai mult de 140.000 concediate sau suspendate. La rândul său, Ankara acuză Germania că dă dovadă de indulgenţă faţă de "terorişti", adăpostind separatişti kurzi şi presupuşi participanţi la puci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.