Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel: Germania va fi în măsură să deblocheze 'sume importante' în 2021

Al Jazeera
Angela Merkel

Germania va fi în măsură să continue să deblocheze "sume importante" în 2021 pentru a face faţă consecinţelor economice şi sociale ale pandemiei de COVID-19, a dat asigurări sâmbătă Angela Merkel, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

"Am fost în măsură să alocăm sume importante în 2020 şi putem să o facem şi în 2021, pentru că ne-am gestionat bine finanţele în ultimii ani", a declarat cancelarul german în podcastul său săptămânal.

Parlamentul german urmează să voteze săptămâna viitoare bugetul federal.

Cancelarul, la putere de 15 ani, relevă în special că Germania este ţara cea mai puţin îndatorată din G7.

Aceste ajutoare "reprezintă mulţi bani dar costurile ar fi şi mai ridicate, atât financiar cât şi social, dacă numeroase întreprinderi s-ar prăbuşi şi dacă milioane de slujbe s-ar pierde", a adăugat Angela Merkel, care va părăsi postul de cancelar în 2021.

Toți clienții unui colos bancar vor fi FERICIȚI! De ce SURPRIZĂ veți avea parte

"Bineînţeles, nu putem menţine acest nivel de susţinere pe termen nedefinit şi este clar că trebuie să lucrăm la această datorie excepţională începând din 2023. Vedem deja enorme provocări bugetare pentru anii care vin", a adăugat Merkel.

Tot mai multe voci cer revenirea progresivă la disciplina bugetară, într-o ţară alergică la cheltuiala publică, care a injectat mai multe sute de miliarde de euro pentru a-şi putea ajuta firmele să facă faţă şocului crizei.

Berlinul a deblocat în martie aproape 1.000 de miliarde de euro reprezentând ajutoare pentru întreprinderi, sub forma suportării parţiale a şomajului, credite garantate şi ajutoare directe.

Ţara a lansat în iunie şi un plan de relansare de 130 de miliarde de euro pentru investiţii de viitor şi o relansare a consumului.

Aceste cheltuieli vor provoca 300 de miliarde de euro de noi datorii în 2020 şi 2021 pentru prima economie a zonei euro, potrivit Ministerului Finanţelor.

Ele au încălcat regula sacră a "frânării îndatorării", înscrisă în Constituţia germană, care interzice guvernului federal să împrumute mai mult de 0,35% din PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.