Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel îndeamnă partidele la dialog în condiţiile în care încep negocieri dificile pentru formarea unui nou guvern

The telegraph
Angela Merkel

Angela Merkel a lansat duminică un apel implicit partidelor politice germane pentru depăşirea divergenţelor după alegerile legislative, în condiţiile în care încep negocieri dificile pentru formarea unui nou guvern, informează AFP, potrivit Agerpres..

În plan mai larg, cancelarul federal german, care a susţinut un discurs-bilanţ după 16 ani cât s-a aflat la putere, cu ocazia festivităţilor anuale ce marchează reunificarea ţării în 1990, i-a îndemnat pe germani să apere mai mult democraţia în faţa demagogilor.

"Trebuie să continuăm să ne modelăm ţara. Pot exista dispute în legătură cu modul precis în care să se facă acest lucru în viitor, însă ştim că soluţia ne aparţine, că trebuie să ne ascultăm unii pe alţii şi să dialogăm", a declarat Merkel, ce se va retrage din politică după ce se va reuşi formarea unei majorităţi în parlament, ceea ce ar putea dura luni de zile.

"Există diferenţe între noi, dar şi lucruri în comun. Fiţi deschişi să vă întâlniţi unii cu alţii, fiţi interesaţi unii de alţii (...) şi aveţi capacitatea de a suporta diferenţele, aceasta este lecţia celor 31 de ani de unitate germană", a adăugat Angela Merkel în acest discurs susţinut la Halle, estul Germaniei.

Acestea sunt primele declaraţii făcute de Angela Merkel cu privire la situaţia politică actuală.

Discursul Angelei Merkel survine într-un moment-cheie: duminică încep discuţiile exploratorii dintre partidele politice în încercarea de a forma un nou guvern. Aceste discuţii se anunţă foarte dificile, lăsând să se întrevadă o lungă fază de paralizie politică în Germania.

În urma recentelor alegeri legislative, va fi nevoie foarte probabil de o alianţă de trei partide cu programe foarte diferite pentru a forma o majoritate - o premieră după anii 1950 şi care ar putea fi, de asemenea, un factor de instabilitate.

Opţiunea considerată în prezent cea mai probabilă este o coaliţie între, pe de o parte, Partidul Social-Democrat (SPD), clasat cu scor strâns pe primul loc în faţa conservatorilor Angelei Merkel, şi pe de altă parte ecologiştii şi partidul liberal FDP (dreapta). O astfel de coaliţie este susţinută de o majoritate fermă a germanilor (59%), potrivit un sondaj al ZDF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.