Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel: 'Nicio ţară nu poate depăşi singură şi în izolare criza. Coeziunea şi solidaritatea nu au fost niciodată mai importante' în UE

merkel

Pandemia declanşată de noul coronavirus a scos la iveală vulnerabilitatea Uniunii Europene, a afirmat cancelarul german Angela Merkel joi, în Bundestag, declarând că Germania va folosi mandatul la preşedinţia Consiliului UE, pe care îl va prelua la 1 iulie, pentru a promova solidaritatea şi prosperitatea economică în statele membre, transmit Reuters şi dpa.

Prezentând în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) priorităţile germane la preşedinţia Consiliului UE, cancelarul a arătat că provocarea cea mai urgentă cu care se confruntă Uniunea - în faţa căreia stă cea mai gravă recesiune postbelică - este să se pună de acord asupra viitorului buget multianual şi a fondului de redresare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Iohannis participă la reuniunea Parteneriatului Estic. Ce mesaj vrea să transmită președintele

'Pandemia a dezvăluit cât de fragil este încă proiectul european', a spus Merkel, regretând răspunsul iniţial 'mai degrabă naţional decât european' al guvernelor din UE la pandemie, inclusiv al Germaniei.

'Nicio ţară nu poate depăşi singură şi în izolare criza', a afirmat ea, insistând că pandemia ar trebui văzută ca o oportunitate de reformare a instituţiilor şi companiilor europene pentru ca Uniunea să fie mai bine echipată pentru viitor.

'Coeziunea şi solidaritatea nu au fost niciodată mai importante ca astăzi', a subliniat ea.

Liderii UE vor lua în discuţie vineri, pentru prima dată, planul de redresare de 750 miliarde de euro al Comisiei Europene, împreună cu o propunere de 1,1 miliarde de euro pentru următorul buget european pentru 2021-2027. Planul trebuie aprobat de toate statele membre.

Citește și: Impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament: cum se va aplica noua taxă specială și cine este vizat

Merkel a mai spus că se aşteaptă la un acord cu prilejul unei reuniuni la care liderii UE vor fi prezenţi în persoană, ea neacordând şanse unui progres major la summit de vineri prin videoconferinţă.

'Voi pleda pentru ca la Consiliul European să ajungem la o decizie privind un acord de finanţare multianuală şi un fond de redresare cât mai curând posibil', a declarat cancelarul.

Pandemia a lovit Uniunea Europeană într-o perioadă în care aceasta se lupta cu alte provocări majore, precum găsirea unei strategii comune de contracarare a ascensiunii Chinei, relaţia cu o administraţie americană ostilă şi obţinerea suveranităţii tehnologice şi militare.

În discursul său din Bundestag, Angela Merkel a atins câteva din aceste probleme. Ea a îndemnat Uniunea Europeană să vorbească pe o singură voce în relaţia cu China şi să-şi asume o mai mare responsabilitate la nivel global, mai ales prin promovarea democraţiei şi drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.