Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel s-a supărat pe omologii din UE: Ce a deranjat-o pe șefa de la Berlin atât de rău încât a ajuns să regrete

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis Angela Merkel Ursula

Cancelarul german Angela Merkel a deplâns marţi absenţa regulilor comune în Uniunea Europeană privind circulaţia persoanelor în spaţiul blocului comunitar, pe fondul îngrijorărilor ţărilor membre cu privire la răspândirea variantei Delta a COVID-19, relatează AFP.

'Regret că până în prezent nu am putut ajunge la o atitudine comună la nivelul statelor membre privind regulile de călătorie', a declarat şefa guvernului german în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin susţinută împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

'Avem acum această situaţia în Portugalia, care poate putea fi probabil evitată. De aceea trebuie să muncim şi mai mult', a adăugat ea, în contextul în care Lisabona s-a declarat foarte alarmată de recrudescenţa COVID-19, scrie Agerpres.ro.

Contrar relaxării măsurilor sanitare în mai multe ţări europene, guvernul portughez a trebuit să ia măsuri restrictive, interzicând intrarea şi ieşirea în weekend în regiunea Lisabonei.

Săptămâna trecută, Portugalia a înregistrat cel mai ridicat nivel zilnic de noi contaminări din februarie.

'Am avansat în ultimele luni', a nuanţat totuşi Angela Merkel. 'Dar nu până acolo unde mi-aş fi dorit să fie Uniunea Europeană', a afirmat ea, în timp ce joi şi vineri urmează să aibă loc un summit european.

La rândul său, Ursula von der Leyen a apreciat că 'nu este decât o chestiune de timp' până când varianta Delta va deveni varianta dominantă pe continent.

'Este important de continuat vaccinarea cât se poate de repede', a adăugat ea, argumentând că este vorba de o cursă contracronometru împotriva acestei variante mai contagioase.

Cele 27 de state membre s-au pus recent de acord cu privire la coordonarea măsurilor lor pentru a facilita călătoriile în cadrul UE în perioada estivală prin adoptarea certificatul digital al UE privind COVID, dar au spus că iau în calcul posibilitatea reintroducerii restricţiilor în cazul apariţiei unei noi variante de coronavirus.

De la 1 iulie, o persoană care dispune de certificatul digital al UE privind COVID - atestând fie că a fost vaccinată, fie făcând dovada unui test negativ sau că a trecut prin boală şi are imunitate la infecţie - ar trebui să poată călători în spaţiul blocului comunitar fără restricţii, cum ar fi teste suplimentare sau carantină, precizează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.