Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel și-a ales urmașul în scaunul de cancelar: 'Aceasta e atitudinea cu care îi va sluji pe germani în calitate de cancelar'

www.gettyimages.com
armin laschet

Cancelarul german Angela Merkel şi-a declarat sâmbătă, cu cinci săptămâni înaintea alegerilor parlamentare federale, sprijinul ferm pentru candidatul blocului conservator CDU-CSU la succesiunea sa, Armin Laschet, aflat în dificultate în sondaje, transmite AFP.

Angela Merkel, care s-a implicat sâmbătă pentru prima oară în campania actuală participând la un miting al conservatorilor, a insistat pe calităţile umane ale lui Armin Laschet, capabil, în opinia ei, 'să construiască punţi între oameni'.

Citește și: VIDEO Ce i-a spus Vladimir Putin, după ce i-a dat flori, Angelei Merkel: 'Asemenea 'experimente' sociale și politice conduc doar la distrugerea statelor'

'A fost întotdeauna important pentru el să aşeze demnitatea individuală şi inalienabilă în centrul a tot', a subliniat Merkel la Berlin. 'Sunt profund convinsă' că 'aceasta este atitudinea cu care îi va sluji pe germani în calitate de cancelar', a insistat ea.

Angela Merkel, care se pregăteşte să se retragă din viaţa politică după 16 ani în fruntea guvernului, îşi impusese să rămână foarte discretă în perspectiva scrutinului din 26 septembrie pentru a-i lăsa câmp liber succesorului său desemnat de partid.

Cancelarul încearcă acum, graţie popularităţii record de care continuă să se bucure, să adune puncte pentru conservatori, al căror avans în sondaje se topeşte cu fiecare săptămână.

Luni, ea se va afla din nou alături de Armin Laschet pentru celebrarea a 75 de ani de la crearea celui mai populat land german, Renania de Nord - Westafalia, condus de Laschet în ultimii patru ani.

Conservatorii au coborât vertiginos în intenţiile de vot până la 22%-23%, faţă de circa 30% în urmă cu câteva săptămâni şi de 36% la începutul anului.

Ei sunt talonaţi acum de social-democraţi (SPD), conduşi de ministrul de finanţe Olaf Scholz, care au înregistrat un reviriment surprinzător în ultimele sondaje, fiind creditaţi cu 21% din intenţiile de vot, peste Verzi (17%), care traversează şi ei o perioadă mai puţin fastă de la începutul verii.

Proasta gestionare politică a inundaţiilor catastrofale din iulie de către Laschet i-a accelerat acestuia căderea. Imaginile care îl arătau râzând în spatele preşedintelui Frank-Walter Steinmeier, în momentul de vârf al inundaţiilor chiar în landul său, au avut un efect dezastruos pentru popularitatea unui om politic care nu a întrunit niciodată unanimitatea în propria formaţiune.

La cinci săptămâni înaintea scrutinului, Armin Laschet este din ce în mai contestat în rândurile partidului, unele voci cerând retragerea candidaturii sale.

Citește și: VIDEO A rămas cu florile: Angela Merkel i-a cerut lui Vladimir Putin să-l elibereze pe Aleksei Navalnîi, dar a fost refuzată

Ales cu dificultate la şefia Uniunii Creştin-Democrate în ianuarie, acest centrist în vârstă de 60 de ani a avut apoi mari probleme în a se impune în faţa rivalului său bavarez Markus Soeder pentru a deschide lista electorală a CDU-CSU.

De altfel, acesta din urmă a tras recent un semnal de alarmă, avertizând că situaţia este 'dramatică', potrivit celor relatate de Süddeutsche Zeitung de la o reuniune a conducerii conservatoare, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.