Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ce i-a spus Vladimir Putin, după ce i-a dat flori, Angelei Merkel: 'Asemenea 'experimente' sociale și politice conduc doar la distrugerea statelor'

putin merkel putin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au susținut o conferință de presă la finalul discuțiilor purtate, vineri, la Moscova. Anterior, Putin a primit-o cu flori pe Merkel.

Iată discursul integral al președintelui rus:

Stimați colegi! Doamnelor și domnilor!

Discuțiile noastre de astăzi cu doamna Cancelar federal s-au desfășurat, conform tradiției, într-o atmosferă constructivă, de lucru.

Am analizat în detaliu, inclusiv cu participarea delegației, starea și perspectivele de dezvoltare a relațiilor ruso-germane, am făcut schimb de păreri despre o gamă largă de probleme.

După cum știți, caracterul special al acestei vizite a doamnei Merkel este conferit de faptul că, după viitoarele alegerile parlamentare din septembrie, din Germania, ea intenționează să părăsească funcția de Cancelar federal. Dar vreau să spun de la bun început: vom fi mereu bucuroși să o primim pe doamna Merkel în Rusia ca un oaspete binevenit.

Nu poate să nu trezească respect faptul că Angela Merkel conduce de 16 ani Guvernul Republicii Federale, una dintre cele mai mari și mai importante țări ale Europei, ea numărându-se, pe bună dreptate, printre cei mai respectați lideri europeni și mondiali.

Citește și: VIDEO Vladimir Putin face un anunț TERIBIL: 'Au fost politici iresponsabile. Teroriștii din Afganistan vor fugi în alte țări'

De-a lungul multor ani de când lucrăm împreună, între noi s-au stabilit bune relații de lucru. Am menținut contacte regulate, am ținut mereu legătura, am analizat probleme bilaterale de actualitate, ne-am străduit să ne coordonăm pozițiile pe chestiuni de politică globală.

Punctele noastre de vedere nu au coincis, desigur, întotdeauna, dar dialogul între noi a fost unul sincer, consistent, îndreptat spre găsirea de compromisuri, spre rezolvarea celor mai complexe probleme.

Subliniez, Germania este, cu adevărat, pentru Rusia, unul dintre partenerii prioritari atât în politică, dar și în economie.

Vorbind despre legăturile ruso-germane comerciale și economice, aș dori să subliniez faptul că, în pofida coronavirusului, care rămâne un factor serios de frânare pentru restabilirea completă a contactelor de afaceri, schimburile comerciale reciproce au început, totuși, să crească. În ianuarie-mai anul curent, acest indice s-a apropiat de 33%, depășind 21 miliarde de dolari. Investițiile în contrapartidă s-au apropiat de cifra de 30 de miliarde de dolari.

În perioada 2020-2022 se desfășoară, succesiv, în Rusia și Germania, Anul economiei și dezvoltării durabile. În cadrul numeroaselor acțiuni ale acestui eveniment, oameni de afaceri și antreprenori din cele două țări comunică activ, este convenită o serie întreagă de proiecte comune de perspectivă din domeniul comerțului, industriei și agriculturii.

Avem, de asemenea, mari proiecte cunoscute de toți, ele sunt în curs de realizare și sperăm că nu vor fi ultimele proiecte.

În cadrul discuțiilor de astăzi au fost, firește, abordate cele mai stringente probleme ale politicii internaționale.

Având în vedere evoluția vertiginoasă a evenimentelor din Afganistan, am acordat acestui subiect o importanță prioritară. În prezent, mișcarea talibanilor controlează, practic, întreg teritoriul țării, inclusiv capitala. Este o realitatea și de la această realitate trebuie pornit, fără a permite, desigur, prăbușirea statului Afganistan.

Trebuie să se pună capăt politicii iresponsabile de a impune din afară valorile străine ale altora, năzuinței de a construi în alte țări democrații după ”modele” altora, fără a ține cont nici de specificul istoric, nici de cel cultural și religios, ignorând total tradițiile după care trăiesc alte popoare.

Noi cunoaștem Afganistanul, îl știm bine, ne-am convins cum este organizată țara și cât de contraproductiv este să încerci să impui forme de guvernare și de viață socială neobișnuite pentru ea.

Orice asemenea ”experimente” sociale și politice nu au fost niciodată încununate de succes și conduc doar la distrugerea statelor, la degradarea sistemelor lor politice și sociale.

Citește și: Joe Biden schimbă foaia cu China: Pe cine a trimis ambasador

În același timp, vedem că talibanii au anunțat deja încheierea acțiunilor de luptă, au trecut la stabilirea ordinii publice, au promis să garanteze securitate populației locale, misiunilor diplomatice străine. Sper ca toate acestea vor fi transpuse în viață.

Acest proces trebuie atent monitorizat de comunitatea internațională cu rolul coordonator al Consiliului de Securitate al ONU.

Și încă un aspect: după părerea noastră, este deosebit de important să nu se permită, acum, pătrunderea teroriștilor de orice fel pe teritoriile statelor vecine Afganistanului, inclusiv ca refugiați.

Printre alte mari subiecte internaționale, au fost abordate în detaliu chestiunile legate de soluționarea situației din sud-estul Ucrainei. După cum știți, doamna Merkel a făcut multe pentru a ajuta la rezolvarea crizei interne ucrainene, s-a aflat la originea creării Formatului Normandia, noi am căutat întotdeauna modalități de a readuce pace în Donbass.

Din păcate, nu se reușește dobândirea acestui lucru. Astăzi, atât partea rusă, cât și cea germană au exprimat o serioasă îngrijorare legată de creșterea tensiunilor pe linia de contact. Am dezbătut acest subiect și sper că această discuție va fi continuată în cel mai scurt timp. De la începutul lunii august, au fost înregistrate peste 1000 de cazuri de încălcare a regimului de încetare a focului, zilnic se trage asupra așezărilor din Donbass.

Nu poate să nu neliniștească faptul că în Ucraina a fost adoptată o serie întreagă de legi și regulamente ce contravin, prin esența lor, Acordurilor de la Minsk. Se creează impresia că liderii acestei țări au decis să renunțe, în principiu, la soluționarea pașnică a situației. În acest sens, am rugat-o încă o dată pe doamna Cancelar federal, având în vedere inclusiv viitoarea sa vizită la Kiev, să influențeze partea ucraineană în planul îndeplinirii tuturor obligațiilor asumate anterior.

S-a vorbit, desigur, și de cum stau lucrurile în privința Republicii Belarus, doamna Cancelar ridicând această problemă. După părerea noastră, contradicțiile din interiorul societății bieloruse pot fi rezolvate doar în cadrul unui câmp constituțional și de drept, și doar de bielorușii înșiși, fără amestec din afară.

Analizând situația referitoare la programul nuclear iranian, am exprimat împreună cu doamna Cancelar speranța că, după formarea unui nou guvern, în Iran vor fi continuate eforturile energice în vederea păstrării Planului comun de acțiune. Am informat-o pe doamna Cancelar federal în legătură cu recenta mea convorbire telefonică avută cu președintele reales al Iranului.

După cum știți cu toții, doamna Merkel dorește să contribuie la rezolvarea situației interne din Libia. În ianuarie anul trecut, am luat parte la Conferința pentru Libia de la Berlin, organizată la inițiativa cancelarului și ale cărei decizii au contribuit la îmbunătățirea situației ”pe teren”.

În opinia noastră, comunitatea internațională ar trebui, acum, să ducă mai departe dialogul cu toate forțele politice influente din Libia, pentru a păstra și dezvolta acel pozitiv pe care nu am reușit încă să îl atingem.

Am prezentat partenerilor noștri germani viziunea noastră despre situația din Siria. Pe o mare parte din teritoriul acestei țări se menține regimul de încetare a focului și se lucrează la refacerea economiei și a infrastructurii, dar amenințarea teroristă continuă să se mențină. Din cauza sancțiunilor ilegale introduse împotriva Damascului și a pandemiei de coronavirus, situația socială și economică rămâne dificilă.

Acordăm o mare importanță Rezoluției 2585 a Consiliului de Securitate a ONU privind acordarea Siriei a unei asistențe umanitare complexe, document adoptat în luna iulie. În mare parte, acesta este rezultatul înțelegerilor convenite în timpul summitului ruso-american din iunie, de la Geneva. Sperăm că țările europene, inclusiv Republica Federală, vor adera, la rândul lor, la eforutrile de a oferi ajutor poporului sirian.

În încheiere, aș dori încă o dată să mulțumesc Cancelarului federal pentru fructuoasa muncă întreprinsă împreună – și nu doar în cadrul discuțiilor de astăzi, dar și în toți anii anteriori. Repet, noi întotdeauna vom fi bucuroși să o vedem pe doamna Merkel în Rusia.

Vă mulțumesc pentru atenție.”

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.