Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel: UE vrea un acord post-Brexit, dar trebuie să fie pregătită şi pentru lipsa unuia

angela merkel

Uniunea Europeană vrea un acord post-Brexit cu Marea Britanie, dar trebuie să fie pregătită pentru scenariul încheierii tranziţiei fără niciun acord, a afirmat marţi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE, anunță MEDIAFAX.

"Un acord este în interesul tuturor", a declarat Angela Merkel în cadrul unei dezbateri organizate de Comitetul UE al Regiunilor.

"Uniunea Europeană este unită în dorinţa de a reuşi obţinerea unui acord într-o perioadă scurtă de timp. Dar trebuie să fim pregătiţi şi pentru situaţia în care nu se ajunge la niciun acord", a precizat Angela Merkel, conform agenţiei Reuters.

Citește și: Claudiu Năsui, declaraţie dură la Florin Roman: ‘Care e şmecheria? Dacă declari că nu ai domiciliu în Bucureşti, primeşti diurne suplimentare’

Germania, care exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a avertizat marţi Marea Britanie că sunt necesare progrese rapide în negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit, dat fiind că timpul rămas până la expirarea tranziţiei este foarte scurt. "Suntem într-o etapă critică a negocierilor şi suntem sub presiuni extreme. Timpul se scurge. De aceea, aşteptăm progrese substanţiale din partea prietenilor noştri din Marea Britanie în domenii-cheie, în principal în privinţa normelor de guvernare, standardelor egale şi pescuitului", a declarat Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri Europene, înaintea unei reuniuni cu reprezentanţii celorlalte state membre UE.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut săptămâna trecută Guvernului Boris Johnson să prezinte propuneri concrete în negocierile privind relaţiile post-Brexit, avertizând că Uniunea Europeană nu vrea cu orice preţ un acord. "Tocmai am vorbit cu premierul Boris Johnson. Uniunea Europeană preferă un acord post-Brexit, dar nu cu orice preţ. A venit vremea ca Marea Britanie să pună cărţile pe masă", a transmis Charles Michel.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Citește și: Medicul care s-a oferit voluntar să se infecteze cu coronavirus, ieșire dură la adresa lui Nelu Tătaru: ‘Incompetența bulbucată lovește din nou’

Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Guvernul Boris Johnson vrea să modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o încălcare a reglementărilor internaţionale. Tratatul conferă un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita apariţia controalelor la frontieră şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare. Însă Guvernul Boris Johnson contestă menţinerea reglementărilor UE în provincia britanică Irlanda de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.