Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel vrea finalizarea rapidă a discuţiilor exploratorii cu SPD

merkel

Cancelarul conservator german Angela Merkel a declarat luni că speră să finalizeze până la jumătatea lunii ianuarie 2018 discuţiile exploratorii cu Partidul Social-Democrat (SPD) cu privire la formarea unui nou guvern, pentru ca ulterior conservatorii şi social-democraţii să poată lansa negocierile oficiale pentru reluarea alianţei care a guvernat Germania până la alegerile din septembrie, relatează Reuters.

"Dorim să construim un guvern stabil", a subliniat Angela Merkel, întrebată cât este de realistă dorinţa exprimată de preşedintele francez Emmanuel Macron ca până în martie anul viitor să obţină progrese împreună cu Germania în dezbaterea cu privire la reforma zonei euro. "De aceea, succesul discuţiilor exploratorii înseamnă, în opinia CDU şi a CSU (Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Merkel şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin-Socială), că pe parcursul acestor discuţii trebuie să ajungem la un acord asupra unor chestiuni specifice", a explicat ea, conform Agerpres.

"Din perspectiva noastră, orice mai puţin decât atât ar înseamnă că discuţiile exploratorii nu au avut succes", a adăugat Merkel. Pe de altă parte, Martin Schulz, liderul SPD, le-a spus membrilor de partid că speră să obţină prestigiosul portofoliu al finanţelor într-o viitoare coaliţie cu CDU, a notat dpa.

Schulz, care iniţial s-a angajat să treacă în opoziţie, după ce SPD a înregistrat pierderi record la alegerile din septembrie, a acceptat să înceapă convorbiri exploratorii pentru formarea guvernului cu conservatorii, după eşecul negocierilor dintre aceştia din urmă şi alte două formaţiuni mai mici şi în pofida puternicei opoziţii a bazei partidului faţă de intrarea într-o nouă "mare coaliţie".

Surse din SPD au confirmat pentru dpa o ştire apărută în Handelsblatt în sensul că Martin Schulz le-a spus colegilor săi de partid că obiectivul negocierilor de coaliţie cu blocul lui Merkel "îl reprezintă Ministerul Finanţelor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.