Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANIF a demarat campania de irigaţii în şase judeţe şi invită toţi fermierii să încheie contracte pentru livrarea apei

irigatii

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a anunţat miercuri că a demarat campania de irigaţii în acest an mai devreme, încă de la începutul lunii martie, în şase judeţe (Botoşani, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea), pe fondul faptului că deficitul de apă din sol s-a mărit din cauza lipsei precipitaţiilor pe o perioadă îndelungată de timp, şi invită toţi fermierii să încheie contracte pentru livrarea apei, anunță news.ro.

"Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a demarat campania de irigaţii în acest an mai devreme, încă de la începutul lunii martie, pe fondul faptului că deficitul de apă din sol s-a mărit din cauza lipsei precipitaţiilor pe o perioadă îndelungată de timp", precizează agenţia într-un comunicat.

Citește și: Tăriceanu îi dă sfaturi premierului: În acest complex expozițional se poate organiza cel mai mare și mai complex spital pe care România poate să-l aibă

Introducerea apei pe canalele de aducţiune ce asigură necesarul de apă pentru irigaţii se face pe măsura solicitărilor, concretizate pe bază de comenzi certe, în urma încheierii contractelor multianuale sau sezoniere, arată ANIF.

"Astfel, începând cu data de 4 martie 2020 şi până în prezent, au fost pornite staţii de pompare din şase judeţe: Botoşani, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Galaţi şi Tulcea. În judeţele respective, în care au fost solicitări de apă pentru irigaţii, s-a introdus apă pe 588 km de canale de aducţiune şi distribuţie, funcţionând un număr de 35 de staţii de bază şi repompare aparţinând ANIF, 58 de staţii de punere sub presiune şi 41 motopompe aparţinând beneficiarilor (OUAI, FOUAI si alţii)", a informat ANIF.

Până la această dată, s-au irigat în total 4.699 ha, în principal la culturile de păioase.

"Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va continua să pună în funcţiune noi aducţiuni, pe măsură ce se primesc solicitări de apă de la beneficiarii cu care ANIF are încheiate contracte de irigaţii sau se vor încheia noi contracte", precizează agenţia.

Citește și: Măsuri drastice! Klaus Iohannis anunță toleranță zero

De asemenea, ANIF anunţă că, până la data 30 martie, au fost încheiate un număr de 763 contracte din care 631 contracte multianuale şi 132 contracte sezoniere în 25 judeţe. Suprafaţa aferentă acestor contracte este de 830.242 ha. ANIF are însă posibilitatea asigurării aducţiunii apei pentru irigat pe o suprafaţa de 1.016.141 ha.

"Având în vedere lipsa precipitaţiilor şi creşterea deficitului de apă din sol, ANIF invită, în continuare, toţi fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei să facă demersuri în acest sens. Amintim faptul că, în această perioadă, contractele se vor transmite numai prin format electronic, pentru evitarea contactului direct, ca măsură pentru a preîntâmpina răspândirea Coronavirus", mai arată reprezentanţii ANIF.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare mai anunţă că nu sunt probleme în asigurarea resurselor financiare pentru susţinerea lucrărilor din Programul Naţional de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigaţii din România.

Citește și: Victor Ponta a răbufnit: Este 1 Aprilie – și mincinoșii de la PNL iar prostesc oamenii

În urma alocărilor bugetare asigurate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în suma de 232 milioane lei, se finanţează continuarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de irigaţii în 93 obiective de investiţii. În acest an, se vor pune în funcţiune 11 obiective de investiţii din amenajările de irigaţii. De asemenea, se fac eforturi pentru a fi alocate sume suplimentare pentru a putea pune în funcţiune înca cinci obiective de investiţii, la care gradul de realizare este de peste 80%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.