Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Animalele de companie ameliorează sănătatea cognitivă şi reduc riscul de dizabilitate locomotorie

dobrogealive.ro
caine

Animalele de companie contribuie la menţinerea sănătăţii proprietarilor lor, mai ales în cazul persoanelor vârstnice, arată două noi studii potrivit cărora convieţuirea cu un animal reduce deteriorarea cognitivă şi riscul de dizabilitate locomotorie, relatează EFE.

Potrivit primului studiu, publicat de revista Plos, la care au participat 11.233 de japonezi cu vârste cuprinse între 65 şi 84 de ani, persoanele care aveau un câine au prezentat o probabilitate mai scăzută cu 50% de a suferi un handicap locomotor, decât cei care nu aveau ca animal de companie un câine.

În schimb, nu s-a observat nicio deosebire la proprietarii de pisici, potrivit studiului realizat de Institutul Naţional din Tsukuba (Japonia).

Pentru a înţelege mai bine relaţia dintre un animal de companie şi riscul de dizabilitate locomotorie, cercetătorii au studiat proprietarii de câini şi pe cei de pisici între iunie 2016 şi ianuarie 2020, potrivit Agerpres.

Riscul mai scăzut de a suferi un handicap locomotor s-a menţinut chiar şi în funcţie de factorii socio-demografici şi de sănătate precum starea civilă, antecedente de boli cronice sau timpul petrecut în aer liber.

Al doilea studiu sugerează că deţinerea ca animal de companie a unui câine sau a unei pisici, mai ales pentru o perioadă de cinci ani, este asociată unei deteriorări cognitive mai lente în rândul persoanelor în vârstă.

Studiul, încă preliminar, va fi prezentat la o reuniune anuală a Academiei Americane de Neurologie, care se va desfăşura în aprilie la Seattle (SUA).

Conducătoarea studiului, Tiffany Braley, de la Universitatea din Michigan (SUA), a reamintit că cercetările anterioare au sugerat o relaţie între oameni şi animale de companie ce pot avea beneficii precum scăderea presiunii arteriale şi a stresului şi că această nouă cercetare sugerează că această relaţie poate proteja şi de "o deteriorare cognitivă".

Echipa a analizat datele a 1.369 de adulţi cu vârsta medie de 65 de ani şi cu abilităţi cognitive normale: dintre aceştia, 53% aveau un animal de companie, iar 32% convieţuiau cu un câine sau cu o pisică de cinci ani sau mai mult.

Participanţii au fost supuşi unor teste, cum ar fi efectuarea unor scăderi sau adunări, precum şi rememorarea unor cuvinte pentru a stabili o punctaj de la 0 la 27, iar cercetătorii au observat că cei care deţineau de peste cinci ani un animal de companie aveau o mai bună funcţie cognitivă.

"Animalul de companie poate fi un stimulent pentru a spori activitatea fizică, ceea ce implicit duce la o mai bună sănătate cognitivă", a declarat Tiffany Braley, care a subliniat că sunt necesare şi alte investigaţii pentru a confirma datele studiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.