Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anişoara Cuşmir-Stanciu (atletism): 'Există probleme majore în sport. Ne referim aici în primul rând la infrastructura sportivă'

Anişoara Cuşmir-Stanciu

Preşedinta Federaţiei Române de Atletism, Anişoara Cuşmir-Stanciu, a declarat, pentru AGERPRES, că există probleme majore în întregul sport românesc, care vor exista şi în anii următori, acest domeniu fiind o oglindă a societăţii româneşti, relatează Agerpres.

"Probleme există peste tot, iar sportul este oglinda societăţii în care noi trăim. Există probleme majore şi sunt sigură că despre ele vom mai vorbi în următorii ani. Şi ne referim aici în primul rând la infrastructura sportivă, care este aproape inexistentă, la investiţii care nu se mai fac, nu există o lege clară a sponsorizării, sportul şcolar nu mai este ceea ce a fost o dată şi de aceea partea de selecţie are foarte mult de suferit. Ce vă pot spune este că domnul ministru Eduard Novak a avut amabilitatea să invite federaţiile sportive la discuţii vizavi de problemele cu care ne confruntăm. Şi nu am folosit cuvântul atletism, am folosit cuvântul sport, pentru că întregul sport se confruntă cu problemele pe care le-am enumerat. Cred că ar trebui să se implice mai mult şi clasa politică pentru ca sportul să redevină ceea ce a fost odată, o prioritate naţională. Dau dreptate celor care spun că există alte priorităţi, sănătate sau educaţie, dar trebuie să ţinem cont şi de faptul că un popor cu oameni cu trup şi minte sănătoasă este un popor puternic", a declarat Anişoara Cuşmir-Stanciu.

Ea a precizat că în 2021, preluând conducerea federaţiei la mijlocul anului, a fost nevoită să se adapteze din mers şi să continue acţiunile începute de vechea administraţie: "Ţinând cont că am preluat Federaţia Română de Atletism după încheierea sezonului competiţional de teren acoperit şi a trebuit să ne adaptăm cumva din mers pentru ceea ce ne aştepta, respectiv sezonul competiţional în aer liber, şi mai ales că a fost anul cu competiţia cea mai grea, Jocurile Olimpice de la Tokyo, şi, de asemenea, o altă mare competiţie pe care ţara noastră a organizat-o, respectiv Campionatul European de atletism pe Echipe, Liga 1, nu s-au putut face mari schimbări. Şi a trebuit să continuăm cumva activităţile şi acţiunile deja asumate de fosta conducere. Am reuşit să ducem la bun sfârşit tot sezonul competiţional de aer liber, respectiv Campionatul European şi Campionatul Mondial de juniori, Campionatul European de tineret şi Cupa Europei. Pe lângă aceste competiţii internaţionale am desfăşurat şi toate celelalte competiţii interne".

Anişoara Cuşmir-Stanciu consideră că participarea cu 10 sportivi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în condiţiile în care criteriile de calificare au devenit greu de atins, reprezintă o realizare a anului 2021.

"Atletismul este un sport măsurabil şi foarte precis şi performanţele sunt foarte uşor de departajat, realizările unei federaţii înseamnă performanţele atleţilor. Cea mai bună performanţă a noastră în anul care se încheie este locul 6 obţinut de Bianca Ghelber la Jocurile Olimpice şi performanţa lui Alexandru Novac la aruncarea suliţei, locul 12. Trebuie însă să ţinem cont de faptul că atletismul este un sport individual, iar la Tokyo au fost prezente aproape 200 de ţări şi peste 11.500 de participanţi, iar baremurile pentru această competiţie au urcat foarte mult. Iar faptul că noi am avut acolo 10 sportivi este o realizare în sine. Dezamăgire există tot timpul, pentru că ne dorim cu toţii ca lucrurile să meargă bine şi nu aş vrea să mă axez foarte mult pe dezamăgiri. Vreau să merg pe ceea ce este bun şi ceea ce trebuie să facem bun", a adăugat Cuşmir-Stanciu.

Referitor la programul "Liga de Aur", iniţiat de Ministerul Sportului şi care va consta în finanţarea suplimentară a unor discipline cu scopul obţinerii unui număr mai mare de medalii la JO 2024, Cuşmir-Stanciu a spus că are încredere că va aduce un plus: "Acest proiect poate avea succes mergând pe sporturile cu tradiţie, care de-a lungul timpului au obţinut medalii la Jocurile Olimpice. În enumerarea domnului ministru, atletismul nu s-a regăsit, dar bănuiesc că există. Eu cred în acest proiect, pentru că, fiind finanţat separat, nu poate decât să aducă un lucru bun şi sper ca noi să facem parte din cele 11 federaţii".

Anişoara Cuşmir-Stanciu consideră benefică despărţirea Ministerului Sportului de portofoliul de tineret.

"Din punctul meu de vedere despărţirea Ministerului Sportului de tineret este benefică, această reorganizare este o recunoaştere a importanţei sportului. Ministrul Sportului spunea că se va concentra pe ceea ce are de făcut vizavi de sport, şi anume strategia naţională pentru sport şi elaborarea unei legi a sportului, pe care ne-o dorim toţi. Suntem în asentimentul domniei sale şi vom vedea dacă este un lucru bun, gândindu-mă la buget. Nu ştiu dacă prin crearea unui nou minister finanţarea va fi în regulă pentru sport, dar în ansamblu cred că este un lucru bun", a mai spus preşedinta FRA.

Ca obiective pentru 2022, federaţia şi-a stabilit obţinerea unei medalii la Campionatul European de seniori şi alte calificări în finale.

"Avem competiţii internaţionale atât la seniori, cât şi la juniori. Pentru seniori avem Campionate Mondiale de sală şi Campionate Mondiale în aer liber, de asemenea şi Campionate EEuropene în aer liber. Juniorii au şi ei competiţii internaţionale. Sperăm foarte mult la o medalie la nivelul seniorilor la Campionatul European şi câteva clasări în finalele probelor. Toate aceste competiţii din 2022, dar şi cele din 2023, sunt doar paşi către realizarea baremurilor pentru Jocurile Olimpice din 2024, pentru că, repet, Olimpiada este obiectivul principal al fiecărei federaţii sportive", a mai spus Anişoara Cuşmir-Stanciu.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, atletismul românesc a fost reprezentat de zece sportivi, şase la feminin şi patru la masculin: Florentina-Costina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru-Kottmann (săritura în lungime), Claudia-Mihaela Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Bianca-Florentina Ghelber (aruncarea ciocanului), Andrea Miklos (400 m), Alin-Alexandru Firfirică (aruncarea discului), Andrei-Rareş Toader (aruncarea greutăţii), Marius Cocioran (50 km marş) şi Alexandru-Mihăiţă Novac (aruncarea suliţei).

Bianca Florentina Ghelber a reuşit cea mai bună perfomanţă dintre atleţii români participanţi la Jocurile Olimpice, cu un loc şase în finala de la aruncarea ciocanului, iar Alexandru Novac a ocupat locul 12, ultimul, în finala probei de aruncare a suliţei.

România a ocupat locul al doilea în clasamentul pe medalii la a cincea ediţie a Campionatelor Balcanice de atletism în sală pentru juniori U20, desfăşurată la Sofia, cu 5 medalii de aur, 4 de argint, 6 de bronz.

România s-a clasat pe locul al patrulea în clasamentul pe medalii, cu 2 de aur, 5 de argint şi 5 de bronz, la Campionatele Balcanice de atletism în sală pentru seniori, desfăşurate la Istanbul.

Daniela Stanciu s-a clasat pe locul al cincilea în finala probei de săritură în înălţime, cel mai bun rezultat al României la Campionatelor Europene de atletism în sală de la Torun (Polonia).

România a cucerit nouă medalii, trei de aur, trei de argint şi trei de bronz, la Campionatele Balcanice de alergare montană de la Câmpulung Moldovenesc.

Marius Iulian Cocioran s-a clasat pe locul 12 în proba de 50 km, la Campionatele Europene de marş de la Podebrady (Cehia), cu nou record naţional, rezultat care i-a adus calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Rareş Andrei Toader a doborât recordul naţional în proba de aruncare a greutăţii, la reuniunea internaţională de la Brno (Cehia), cu performanţa de 21,29 metri, care i-a adus şi calificarea la JO de la Tokyo.

România a ocupat locul al doilea la Campionatele Balcanice de atletism Under-20 de la Istanbul, cu 20 medalii, dintre care 6 de aur, 9 de argint şi 5 de bronz.

România a obţinut trei medalii, toate de bronz, la Campionatele Balcanice de ştafete, desfăşurate sâmbătă şi duminică la Erzurum (Turcia).

România a retrogradat în Liga a II-a a Campionatelor Europene de atletism pe echipe, după ce s-a clasat pe locul 11 în Liga I la întrecerile desfăşurate pe Cluj Arena din Cluj-Napoca. România a acumulat 207 puncte, în timp ce Belgia, clasată pe 10, a încheiat 242 de puncte.

Locul 5 a fost cel mai bun rezultat al României la Campionatele Europene de atletism Under-23 de la Tallinn (Estonia), obţinut de ştafeta masculină de 4x100 m şi de Mihai Sorin Dringo, la 400 m. Remus Andrei Niculiţă a reuşit o clasare pe locul 6 în proba de 400 m, la Europenele Under-20, tot la Tallinn.

Cel mai bun rezultat al României la Mondialele Under-20 de la Nairobi (Kenya) a fost locul 7, obţinut de Federica Gabriella Apostol (înălţime), Maria-Talida Sfârghiu (1.500 m) şi ştafeta masculină de 4x400 m

Echipa feminină de senioare a României a ocupat locul 9 la Campionatele Europene de cros, desfăşurate la Fingal-Dublin (Irlanda).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.