Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inotătoarea care era să moară la Mondialele de Natație a fost interzisă: Decizie fără precedent a Federației Internaționale

The Guardian
Anita Alvarez

Înotătoarea americană Anita Alvarez, care a fost la un pas de înec după ce a leşinat miercuri în bazin şi a fost salvată de antrenoarea sa, nu a fost reţinută pentru proba pe echipe de vineri, de la Campionatele Mondiale de la Budapesta, la solicitarea Federaţiei internaţionale (FINA), transmite AFP.

"Este o decizie luată de FINA", a declarat Selina Shah, medicul echipei americane de înot artistic şi sincron. "Din punctul meu de vedere, ar fi putut concura", a adăugat ea.

Antrenoarea echipei SUA de înot artistic şi sincron, Andrea Fuentes, a plonjat în bazin ca să o salveze pe eleva sa care a fost aproape să se înece după ce a leşinat în timpul Mondialelor de la Budapesta. Anita Alvarez nu a mai respirat după finala de la înot artistic solo şi a căzut la fundul bazinului, iar antrenoarea sa a sărit în apă pentru a o salva. Fuentes, îmbrăcată într-un şort şi tricou, a coborât la fundul bazinului şi a readus-o la suprafaţă pe Alvarez, ducând-o la marginea bazinului pentru a primi îngrijiri.

Sportiva a fost transportată pe targă la centrul medical al bazinului, lăsând coechipierii şi spectatorii în stare de şoc, scrie agerpres.ro.

Echipa americană a dat un comunicat în care a precizat că Alvarez este în afara pericolului, în timp ce antrenoarea sa, cvadruplă medaliată olimpică, a explicat pentru un post de radio că sportivei i s-a făcut rău din cauza efortului depus în timpul finalei.

Înotătoarea a fost pe lista de start pentru proba pe echipe până cu câteva momente înainte de startul competiţiei. Numele ei a fost apoi înlocuit cu cel al colegei sale, Yujin Chang.

Selina Shah a participat vineri dimineaţa la examenul medical al sportivei. "Am oferit toate dovezile medicale", a spus ea, adăugând că nu ştie cum a ajuns FINA la concluzia că Alvarez nu trebui să înoate. Potrivit ei, Alvarez le va susţine pe coechipierele sale în timpul probei. În explicațiile oferite pentru presa maghiară, Bela Merkely, șefa serviciilor medicale pentru Cupa Mondială, i-a sugerat chiar sportivei că ar trebui să renunțe la acest sport.

Miercuri, fotografiile în care se vedea cum Alvarez a fost aproape de înec şi a fost salvată de Fuentes au fost surprinse de un robot AFP poziţionat pe fundul piscinei, iar de atunci au fost publicate de mass-media din întreaga lume.

"Cred că a rămas cel puţin două minute fără să respire fiindcă avea plămânii plini de apă", a spus antrenoarea după incident.

Alvarez (25 ani) şi-a pierdut cunoştinţa şi anul trecut, într-un turneu de la Barcelona servind drept criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind salvată tot de Fuentes.

Selina Shah a precizat că medicii echipei încearcă în continuare să găsească o explicaţie. "Ne vom uita la ceea ce s-a întâmplat şi vom analiza asta în detaliu cu nişte specialişti pentru a încerca să stabilim cauza" disconfortului sau, a spus medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.