Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ankara avertizează:Încălcarea repetată a armistiţiului din Siria pune în pericol negocierile de pace

Mevlut Cavusoglu

Încălcările repetate ale încetării focului în Siria pun în pericol negocierile de pace prevăzute să se desfăşoare la sfârşitul lunii în capitala Kazahstanului, Astana, a avertizat miercuri ministrul de externe turc, Mevlüt Cavusoglu, solicitând Teheranului să exercite presiuni asupra regimului de la Damasc şi a miliţiilor şiite pentru a respecta armistiţiul, transmite AFP, conform agerpres.

'Dacă nu vom reuşi să stopăm încălcările tot mai numeroase ale încetării focului, procesul de la Astana ar putea eşua', a declarat şeful diplomaţiei turce, citat de agenţia Anadolu.

Citeşte şi: Demisia ambasadorului Marii Britanii la UE complică şi mai mult Brexitul

Rusia şi Turcia, care au mediat acordul de încetare a focului în Siria, lucrează împreună pentru pregătirea unui summit ce va aduce la aceeaşi masă, la Astana, regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţia.

'Dacă ne uităm cine comite aceste încălcări, vedem că este vorba de Hezbollah, în particular, grupările şiite şi regimul (Al-Assad)', a mai afirmat Cavusoglu, insistând că Iranul, care îl sprijină pe preşedintele Bashar al-Assad, trebuie 'să facă presiuni asupra miliţiilor şiite şi a regimului'.

Mai multe grupări rebele siriene şi-au suspendat participarea la pregătirile pentru negocierile de pace de la sfârşitul lunii, acuzând forţele regimului de la Damasc de nerespectarea încetării focului, în vigoare de la 30 decembrie.

Negocierile de la Astana, patronate de Moscova şi de Teheran, susţinute de Damasc, dar şi de Ankara, care sprijină grupări rebele, ar urma să preceadă discuţiile prevăzute în februarie la Geneva, sub egida ONU.

Mevlüt Cavusoglu a anunţat miercuri că reprezentanţi ruşi se vor deplasa în Turcia în zilele de 9 şi 10 ianuarie pentru discuţii înaintea negocierilor din capitala Kazahstanului. Dacă armistiţiul va fi respectat, summitul ar putea avea loc pe 23 ianuarie, a indicat ministrul turc.

Citeşte şi: Aproape de TRAGEDIE! Un avion Aeroflot a ratat aterizarea pe aeroportul din Kaliningrad - FOTO

Ofensiva forţelor regimului, susţinute de combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah, a continuat marţi în regiunea Wadi Barada, controlată de rebeli, la 15 km de Damasc, conform Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Niciuna din precedentele discuţii intersiriene nu a permis începerea reglementării conflictului, declanşat în 2011 şi soldat până acum cu peste 310.000 de morţi şi milioane de refugiaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.