Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demisia ambasadorului Marii Britanii la UE complică şi mai mult Brexitul

Demisia ambasadorului Marii Britanii la Uniunea Europeană, Ivan Rogers, un fin cunoscător al dosarelor europene, decizie anunţată marţi, cu mai puţin de trei luni înaintea declanşării procedurilor de ieşire a ţării sale din UE, se anunţă un nou obstacol în calea Brexitului şi poate antrena Regatul Unit 'într-o zonă de incertitudine periculoasă', notează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Ivan Rogers, numit în noiembrie 2013 de fostul premier David Cameron, ar fi urmat să joace un rol de prim-plan în negocierile asupra Brexitului.

Citeşte şi: Iran. 70 de persoane sunt condamnate pentru SPIONAJ

Într-o scrisoare adresată colaboratorilor săi, prin care îşi anunţa demisia, Rogers s-a referit la lipsa de experienţă a negociatorilor Londrei şi a recomandat echipei sale de la Bruxelles să combată 'argumentele nefondate şi raţionamentele confuze'.

'Nu ştim deocamdată ce va stabili guvernul drept obiective de negociere pentru relaţiile Marii Britanii cu UE după ieşire', a menţionat el, evidenţiind importanţa expertizei tehnice şi a cunoaşterii detaliate a poziţiilor de cealaltă parte a mesei de negociere şi a motivelor care stau în spatele lor.

'Există foarte puţină experienţă serioasă în ce priveşte negocierile multilaterale la Whitehall', cartierul ministerial din Londra, a scris Rogers în lungul e-mail adresat reprezentanţei britanice pe lângă UE, diplomatul indicând spre ecartul pe care l-a observat între pregătirea Londrei şi cea a instituţiilor europene pentru negocierea Brexitului.

'Sper că veţi continua să combateţi argumentele nefondate şi raţionamentele confuze şi că nu vă veţi teme niciodată să le spuneţi adevărul celor care sunt la putere', a mai scris Ivan Rogers în e-mailul publicat pe site-ul cotidianul Times marţi seară, la câteva ore după confirmarea demisiei sale.

Intervievat de BBC, Hilary Benn, preşedintele comisiei parlamentare privind Brexitul, a fost de părere că schimbarea ambasadorului la UE, într-un moment atât de apropiat de un termen strategic în acest dosar, 'nu este ideală'.

Citeşte şi: Sirian de 19 ani, una dintre săgeţile otrăvite trimisă de ISIS în Europa

Prin demisia lui Sir Ivan Rogers, premierul Theresa May îl pierde pe 'unul din puţinii responsabili britanici de nivel înalt care înţelege Uniunea Europeană', a estimat directorul centrului de studii europene Centre for European Reform, Charles Grant.

În schimb, demisia lui Rogers a fost salutată de partizanii unei ieşiri fără compromisuri din UE, printre care Nigel Farage, fostul lider al partidului eurofob UKIP. Rogers 'este un om care afirma că va fi nevoie de 10 ani pentru a încheia un acord privind Brexitul. Demisionând, a luat în sfârşit decizia care se impunea', a reacţionat şi Arron Banks, preşedintele 'Leave.EU', o organizaţie pro-Brexit.

Demisia lui Rogers nu a fost comentată de Foreign Office. Diplomatul îşi atrăsese recent critici virulente din partea susţinătorilor unei rupturi nete şi radicale de blocul comunitar.

Luna trecută el s-a aflat în centrul unei polemici după dezvăluirea afirmaţiilor făcute în faţa unor miniştri britanici. Potrivit BBC, reprezentantul permanent al Marii Britanii la UE le-a explicat unor miniştri din cabinetul May că celelalte state membre ale UE estimează că un nou acord comercial nu va fi semnat mai devreme de începutul sau chiar de mijlocul anilor 2020. În plus, există riscul respingerii lui de către parlamentele naţionale, care vor trebui consultate, ar fi atenţionat Rogers în cursul întâlnirii din luna octombrie.

Ghiţă aruncă justiţia în aer: Înregistrare din biroul lui Traian Băsescu/ VIDEO

'Aceasta nu este poziţia lui Sir Ivan Rogers şi nu este poziţia guvernului', a reacţionat purtătoarea de cuvânt al Theresei May. 'Ambasadorul s-a făcut ecoul unor opinii care i-au parvenit, aşa cum se procedează', a explicat ea.

Premierul Theresa May a dat asigurări că va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până la finalul lui martie 2017, moment ce va da startul perioadei de doi ani la sfârşitul căreia Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.

'Obiectivul este să obţinem un acord în cursul acestei perioade, care să ne permită să ieşim din Uniunea Europeană şi să ne autorizeze să facem comerţ cu şi în interiorul pieţe unice europene', a mai spus purtătoarea de cuvânt din Downing Street.

Afirmaţiile diplomatului au declanşat nemulţumirea partizanilor Brexitului, în timp ce surse diplomatice de la Bruxelles au estimat că el ar fi putut fi victima acestora, dornici să se debaraseze de Rogers.

Citeşte şi: California se transformă într-o fortăreaţă împotriva EXPLULZĂRILOR decise de Donald Trump

'Demisia sa nu este o surpriză pentru cei care au lucrat cu el. Era foarte competent, dar nu convins de decizia unui Brexit şi de linia guvernului britanic, care va antrena Marea Britanie într-o zonă de incertitudine periculoasă', a comentat un diplomat european.

Un purtător de cuvânt al reprezentanţei britanice la Bruxelles a declarat că Ivan Rogers, al cărui mandat s-ar fi încheiat în octombrie, va părăsi postul în săptămânile viitoare, succesorul său urmând să fie numit 'în curând'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.