Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANOFM a reușit să angajeze 181 de persoane cu dizabilități, prin programul FIPMPD

facebook.com
dizabilitati

Un număr de 181 de persoane cu dizabilităţi au fost angajate, până la finalul anului trecut, prin programul "Facilitarea Inserţiei pe Piaţa Muncii a Persoanelor cu Dizabilităţi" (FIPMPD), derulat de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPCA), în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), conform Agerpres.

"Dintre rezultatele obţinute în cadrul proiectului, până la data de 31.12.2021, precizăm faptul că un număr de 1.443 de persoane au fost incluse în grupul ţintă al proiectului. Dintre acestea, 484 de persoane au fost încadrate pe piaţa muncii, din rândul cărora 181 de persoane au fost angajate, prin convenţii încheiate prin intermediul proiectului, aflate în plată (pentru acestea se finanţează subvenţii conform art. 80 şi art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă)", se menţionează într-un comunicat al ANOFM.

Proiectul este cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi se derulează în perioada 23 mai 2019 - 31 iulie 2023.

Unul din scopurile FIPMPD este ca 7.000 de persoane cu dizabilităţi aflate în căutarea unui loc de muncă să poată beneficia de vouchere pentru achiziţionarea dispozitivelor asistive corespunzătoare nevoii medicale. Totodată, FIPMPD vizează încadrarea pe piaţa muncii a unui număr de 700 de persoane din grupul-ţintă constituit în cadrul proiectului.

De asemenea, proiectul se adresează şi angajatorilor care vor încadra în muncă persoane ale grupului ţintă, oferindu-le sprijin prin acordarea de subvenţii pentru 200 de persoane cu dizabilităţi nou angajate.

Persoanele cu dizabilităţi pot beneficia de acordarea de vouchere pentru achiziţionarea de dispozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

În cadrul proiectului pot fi achiziţionate, printre altele, cititoare şi bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă (proteze pentru membrele superioare şi inferioare, fotolii rulante, elevatoare), proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum şi instrumente manipulatoare robotizate.

Persoanele eligibile pentru includerea în grupul-ţintă trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie cetăţeni români şi să locuiască în România; să fie persoane şomere sau persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, îndeplinind condiţiile Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; să nu fie tineri NEETs (persoane cu vârsta între 16 şi 30 de ani care nu sunt încadrate pe piaţa muncii şi nu urmează un program educaţional sau de formare); să fie persoane cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, apte de muncă sau apte de muncă parţial.

Potrivit ANOFM, pentru a se înscrie în proiect, persoanele interesate trebuie să se adreseze agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de muncă în raza cărora îşi au domiciliul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.