Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANOFM acordă sprijin financiar pentru angajatorii care încheie contracte de ucenicie

anofm

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă acordă angajatorilor care încheie contracte de ucenicie un sprijin financiar în cuantum de 2.250 lei/lună pentru fiecare contract încheiat, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat remis, miercuri, suma lunară se acordă la cererea angajatorului, proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe întreaga perioadă de derulare a contractului. 

"Prin ucenicia la locul de muncă, se urmăreşte obţinerea unei calificări pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învăţare pornind de la situaţiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupaţii direct la locul de muncă", se menţionează în comunicat. 

Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Prin această formă de pregătire, ce poate fi între 6 luni şi trei ani, pentru calificări de la nivelul 1 până la 4, ucenicul poate dobândi competenţe profesionale, angajatorul obligându-se să-i asigure condiţiile necesare pregătirii teoretice şi practice. 

Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.

Citește și: IMM-urile pot accesa o finanțare cu garanţie de 50%, în urma unui acord încheiat de UniCredit cu Fondul European de Investiţii

Programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă se finalizează printr-un certificat de calificare profesională. 

De asemenea, pentru a asigura tranziţia absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, angajatorii pot organiza programe de stagiu, conform Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului de către absolvenţii de învăţământ superior, pe o perioadă de şase luni de la debutul lor în profesie. 

"Angajatorii care încheie contract de stagiu în condiţiile Legii nr. 335/2013 beneficiază la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de stagiu, de un sprijin financiar oferit de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă în cuantum de 2.250 lei/lună, pentru fiecare contract de stagiu încheiat. Suma lunară se acordă angajatorilor de la data încheierii contractului de stagiu şi proporţional cu timpul efectiv lucrat", se mai precizează în comunicat. 

Durata contractului de stagiu este de şase luni. În termen de cinci zile de la finalizarea stagiului, pe baza referatului de evaluare, angajatorul eliberează un certificat/o adeverinţă de finalizare a stagiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.