Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANPC a intrat tare în IFN-uri: Amendă uriașă pentru Cetelem

Facebook
anpc

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat Cetelem cu 60.000 de lei pentru modificarea unilaterală a condiţiilor contractuale.

Reprezentanţii ANPC au anunţat, vineri, că au desfăşurat o acţiune de control la operatorul economic, BNP Paribas Personal Finance SA Paris, sucursala Bucureşti, care a anunţat demararea procedurilor de sistare a operaţiunilor din România ale diviziei de consumer finance, Cetelem, începând din 2023, conform News.ro.

“În urma verificării prin sondaj a unor contracte, comisarii ANPC au identificat o inadvertenţă între anunţul legat de condiţiile sistării operaţiunilor din România şi procedura aplicată ulterior, respectiv modificarea unilaterală a condiţiilor contractuale. Mai exact, conform anunţului referitor la situaţia liniilor de credit cu card de credit ataşat, acordate până în data de 15 iunie 2023, Cetelem avea în vedere o abordare etapizată, în funcţie de data expirării contractelor de credit şi, reprezentanţii operatorului au afirmat că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, nu se vor mai prelungi contractele de credit cu linii de credit şi card de credit ataşat, care ajung la termen în perioada ianuarie - aprilie 2024, procedând la notificarea clienţilor cu două luni înainte de expirarea contractului”, au declarat reprezentanţii ANPC.

Ei au adăugat că numărul total de linii de credit cu card ataşat, în derulare la 31 decembrie 2023, era de 176 488, conform precizărilor Cetelem.

“În realitate, operatorul a informat prin notificările transmise consumatorilor, modificarea prevederilor contractuale în sensul prelungirii Contractului de credit cu linii de credit si card ataşat în ceea ce priveşte condiţiile de rambursare şi nu încetarea prelungirii contractelor de credit cu linii de credit şi card de credit ataşat, consumatorii având în continuare obligaţia de plată a dobânzii şi a tuturor celorlalte costuri, cu excepţia dreptului de utilizare a liniei de credit”, a menţionat sursa citată.

Ca atare, echipa de control ANPC a constatat faptul că Cetelem a încălcat prevederile legale în vigoare şi a aplicat operatorului economic o amendă contravenţională în valoare de 60 000 lei. De asemenea, Cetelem a mai fost obligat să alinieze toate contractele similare, în conformitate cu prevederile legale în termen de 30 zile, respectiv prelungirea perioadei contractuale să se facă doar după încheierea actelor adiţionale aferente între părţi, acceptate de consumatori, prin care să se stabilească fără echivoc în ce condiţii se vor derula respectivele contracte şi pe ce perioadă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.