Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANRE: Consumatorii casnici de energie din București au la dispoziție 45 de oferte cu preț mai mic decât cel reglementat

pixabay.com
diverse, bani, monede

Consumatorii casnici de energie electrică din Capitală au la dispoziție pe piața liberă 45 de oferte de contracte la prețuri mai mici decât cele pe care le oferă furnizorul de ultimă instanță, dar și 11 oferte la prețuri mai mari, potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională de Reglementare (ANRE) pe comparatorul de prețuri și analizate de AGERPRES.

În București, furnizorul de ultimă instanță, adică cel tradițional, este Enel Muntenia Sud, care livrează energie la un preț stabilit de ANRE. Acest preț final este, de la 1 iulie, de 0,5798 lei pe kWh, cu tot cu TVA, acciză, certificate verzi și contribuție la cogenerare.

Însă consumatorii trebuie să știe că pot renunța oricând la contractul actual cu Enel și pot alege dintr-o listă de peste 55 de oferte publicate pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE sau pot negocia separat cu orice firmă care are licență de furnizare a electricității.

Astfel, din datele afișate de comparatorul de prețuri reiese că există 45 de oferte cu prețuri mai mici decât ale furnizorului tradițional. Totuși, trebuie să fim atenți că aceste oferte afișează doar prețul energiei, însă de cele mai multe ori firmele cer și un tarif de rezervare pe zi.

Dacă luăm cea mai bună ofertă din punctul de vedere al prețului, cea a furnizorului Tinmar Energy, prețul final este de 0,4566 lei pe kWh, cu 21,15% mai puțin decât tariful de ultimă instanță, însă se adaugă un abonament de 0,35 lei pe zi.

Citește și: BNR, AVERTISMENT pentru români: 'Ar putea urma măsuri dure pentru populație'

Următoarele două oferte sunt ale Enel Muntenia Sud și Enel Energie, dar pentru piața concurențială, la prețul de 0,4614 lei pe kWh, cu 20,42% mai mic decât tariful plătit prin actualul contract. Compania cere și un abonament de 0,16 lei pe zi.

Și E.ON Energie are o ofertă cu 18,65% mai mică, respectiv 0,4722 lei pe kWh, plus 0,2 lei pe zi abonament.

La polul opus, ENEX SRL cere un preț de 0,8029 lei pe kWh, cu 38,48% mai mare decât cel de ultimă instanță. Alte oferte cu prețuri mai mari sunt ale SC Vienna Energy Forta Naturală SRL — cu 30,27%, Electromagnetica — cu 28,22% sau Energy Network SRL — cu 26,35% mai mare.

ANRE a scumpit energia livrată consumatorilor casnici în regim reglementat cu 8% în medie de la 1 iulie, însă reprezentanții autorității au sfătuit de mai multe ori consumatorii să se orienteze și spre piața liberă, unde tarifele sunt cele stabilite cu furnizorul.

"Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piața liberă, prețul nu crește, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare", a arătat Niculae Havrileț, președintele ANRE, la finele lunii trecute.

El a explicat că furnizorii tradiționali, care oferă energie în regim de ultimă instanță, au cel mai mare preț de pe piață, pentru că acești furnizori trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar și consumatorilor care rămân fără furnizor.

Potrivit lui Havrileț, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenți în primul rând la preț, apoi la condițiile contractuale, în ce situații pot fi deconectați și în ce condiții se face plata.

La rândul său, Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), avertizează consumatorii să nu se uite doar la preț, ci și la celelalte elemente care țin de furnizarea de energie, precum locul și modul de plată a facturii, modul de despăgubire în cazul unor întreruperi, modul de relaționare cu clienții sau perioada de citire a contorului.

Ea a explicat de ce prețul stabilit de ANRE este mai mare decât multe dintre oferte.

"Pentru consumatorii care nu uzează de dreptul de eligibilitate, ANRE continuă să stabilească un tarif. Principiul este că siguranța se plătește, iar furnizorul de ultimă instanță este obligat să aibă tot timpul o cantitate de energie pe care să ți-o livreze. Furnizorul acela își asumă condițiile din lege: să facă centre de relații cu clienții, să aibă call-center, să răspundă într-un anumit termen, deci are un standard de calitate foarte bine pus la punct. Noi am insistat ca și ceilalți furnizori, cei concurențiali, să aibă și ei un standard, chiar dacă sunt pe piața liberă", a mai spus Vlăsceanu.

Potrivit acesteia, orice consumator are dreptul să-și schimbe furnizorul la 21 de zile și poate negocia inclusiv pachete integrate energie-gaze naturale, dacă acea firmă are și licență de furnizare a gazelor.

Întrebată dacă este mai bine pentru un consumator casnic să meargă pe piața concurențială, ea a răspuns: "Eu nu zic că este mai bine. Fiecare consumator trebuie să se gândească. S-ar putea să plătească cu trei bani mai puțin în factură, dar pe termen lung poate să aibă o întrerupere de curent și sună la furnizor, iar furnizorul îi va spune că nu e treaba lui, sau nu poate despăgubi clienții, sau nu poate plăti decât la sediul lor, sau nu vine să citească contorul decât la șase luni. Există anumite riscuri dacă mergi în piața liberă. Este exact ca atunci când joci la bursă, când îți asumi anumite riscuri și ești mereu alert să vezi ce se întâmplă, să urmărești prețurile. Poți să jonglezi: nu-ți place furnizorul, în 21 de zile îl schimbi. Dar trebuie să ai abilitatea, informația".

De la 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din prețul total, și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi complet liberalizată și toată energia pentru consumatorii casnici va proveni din piața liberă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.