Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANRP, o pestera a comorilor cu un izvor de fapte penale

anrp

ANRP a fost o 'pestera a comorilor' pentru 'camarila PDL', totul gratie legii restitutirii proprietatilor, care, desi corecta din punt de vedere democratic, a fost pervertita prin punerea sa in aplicare, ajutata si de o ordonanta de urgenta a Guvernului Boc care permitea sefei ANRP de la acea data Crinuta Dumitrean sa prioritizeze despagubirile si retrocedarile folosind motive aproape discretionare, asa cum a relevat Corpul de Control al prim-ministrului.

Aceasta este pozitia senatorului Gabriela Firea pe care a sustinut-o intr-o declaratie politica:

"Restituirea proprietăților confiscate de regimul comunist constituie piatra de temelie a societății democratice edificate după decembrie 1989. Sau cel puțin așa ar fi trebuit să fie. Din păcate însă a fost păstrat doar principiul, clamat cu toate ocaziile și menționat inclusiv în Constituție, în timp ce punerea lui în aplicare a fost un permanent izvor de fapte cu iz penal.

Anchetele derulate în ultima perioadă, sau mai bine zis ajunse acum la cunoștința opiniei publice, au devoalat un sistem mafiot de drenare a unor sume fabuloase din bugetul de stat în cadrul procedurilor deloc transparente legate de restituirea proprietăților. Acuzațiile merg până la vârful Agenției Naționale pentru Restituirea proprietăților, care s-a dovedit a fi o veritabilă peșteră a comorilor pentru un cerc restrâns de inițiați, aflați printre sau în siajul unor personaje din fostul Partid Democrat Liberal, actualmente PNL.

Raportul dat publicității zilele trecute de către Corpul de control al primului-ministru atestă o situație a despăgubirilor acrodate foștilor proprietari care poate fi calificată fără nicio reținere drept jaf generalizat. Conform datelor, în perioada 2008-2011 au fost soluţionate 8.136 dosare, dintre care 1.407 conform numărului de înregistrare, iar 2.269 cu prioritate pe motiv de cazuri excepţionale, cu justificări aberante de genul paranoia sau lombosciatică, sau chiar motivate cu simple adeverințe emise de medicul de familie. Dintre cele rezolvate cu prioritate, 131 au fost soluţionate în favoarea cesionarilor de creanțe, așa-zișii samsari.

Invocarea cazurilor speciale a fost posibilă graţie ambiguităților conținute într-o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul Boc, pentru ca preşedinta de atunci a Autorităţii, Crinuţa Dumitrean, să aibă puterea de a decide cine va primi cu prioritate cele 36% din acţiunile Fondului Proprietatea, evaluate la 640 de milioane de euro, pe care le mai deţinea Ministerul Finanţelor, dacă erau invocate „cazuri medicale, cazuri sociale etc“. Crinuța Dumitrean este cercetată acum în arest preventiv, dar milioanele au zburat.

În raportul de control este indicată şi o listă de 78 dosare cu cele mai mari despăgubiri, cuprinse între 29,7 milioane lei şi 466,7 milioane lei, majoritatea fiind acordate nu moștenitorilor de drept, ci unor intermediari. Vă reamintesc doar prima poziție de pe această listă, care a făcut ceva vâlvă la momentul respectiv, și anume despăgubirea de 466 milioane lei încasată în baza legii 10/2001 și soluționată drept caz special în favorarea cesionarului Horia Simu.

Guvernul condus de Victor Ponta este primul care a întreprins măsuri concrete care să limiteze și chiar să stopeze acest jaf. În primul rând a fost modificată legea de restituire a proprietăților, exact în ideea de a descuraja traficul cu drepturi litigioase, generator de corupție, prim impozitarea cu 85% a sumelor obținute de către cesionari. Apoi controalele ordonate de premier au strâns un volum impresionant de informații care urmează să fie folosite de către procurori în anchetele penale aflate pe rol sau care vor fi deschise în perioada următoare cu privire la fapte legate de procesul de restituire a proprietăților.

Cei care au profitat cu bună știință de acest sistem și care se considerau intangibili vor răspunde pentru faptele lor, dar cel mai important beneficiu al acestor acțiuni este acela că aceste practici au fost stopate, iar situația aberantă în care un principiu esențial al statului de drept a fost sursă permanentă de corupție a încetat", a precizat Gabriela Firea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.