Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANSVSA a retras de pe piață produsele vegetale congelate de la Greenyard

www.realitatea.net
legume congelate

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) anunță, vineri, că firma producătoare Greenyard a retras „pe baza pricipiului precauției” toate produsele congelate comercializate de pe piața din Europa, inclusiv din România (Mediafax).

„În seara zilei de 5 iulie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piața europeană, inclusiv de pe piața României, iar în țara noastră produsele congelate aparținând companiei au fost retrase de la raft”, anunță ANSVSA.

„Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauției. Precizăm că până în acest moment, ANSVSA nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, de modificări ale situației comunicate ieri de ANSVSA, care să implice și România”, precizează ANSVASA.

Potrivit Autorității, „nu s-au primit informații oficiale și nici buletine de analiză care să indice prezența bacteriei Listeria Monocytogenes în produsele congelate de pe piața din țara noastră, însă, cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare și reținute oficial.

„În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autorităţii anunţul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse și recomandări pentru consumatori, care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul Siguranța Alimentelor și Sănătate Publică, secțiunea Rechemare/Retragere produse alimentare. ANSVSA monitorizează permanent situația”, precizează sursa citată.

Potrivit Regulamentului (CE) nr. 178/2002al Parlamentului European și al Consiliului, din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, principiul precauției presupune ca:
- (1) în împrejurări specifice în care, în urma unei evaluări a informațiilor disponibile, se identifică posibilitatea unor efecte dăunătoare asupra sănătății, dar persistă incertitudinea științifică, pot fi adoptate măsuri provizorii de gestiune a riscului, necesare pentru asigurarea nivelului ridicat de protecție a sănătății stabilit în Comunitate, până la apariția unor noi informații științifice pentru o evaluare mai cuprinzătoare a riscului.
- măsurile adoptate pe baza alineatului (1) trebuie să fie proporționale și să nu impună restricții comerciale mai mari decât este necesar pentru realizarea nivelului ridicat de protecție a sănătății stabilit în Comunitate, acordându-se atenție fezabilității tehnice și economice, precum și altor factori considerați legitimi pentru problema respectivă.
- măsurile se revizuiesc într-o perioadă de timp rezonabilă, în funcție de natura riscului identificat la adresa vieții sau sănătății și de tipul de informații științifice necesare pentru clarificarea incertitudinii științifice și realizarea unei evaluări mai cuprinzătoare a riscului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.