Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANSVSA a solicitat întărirea măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României

ansvsa

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a solicitat întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole de pe teritoriul României în contextul în care focarele de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) au cunoscut o creştere fulminantă în lunile noiembrie şi decembrie în mai multe state europene.

În cadrul unei videconferinţe organizate marţi cu structurile teritoriale, au fost analizate noile informaţii privind evoluţia acestei boli la nivel european şi a fost dispusă aplicarea mai multor măsuri. Astfel, trebuie monitorizat în permanenţă status de sănătate la păsări domestice şi sălbatice pe întreg teritoriul României iar orice suspiciune va fi notificată în regim de urgenţă DSVSA-urilor judeţene şi ANSVSA, precizează instituţia printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Totodată, au fost solicitate instituiri de protocoale de colaborare cu o serie de instituţii implicate în observarea, supravegherea şi monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăţi ornitologice, Asociaţia Biosfera Delta Dunării, asociaţii de vânătoare etc.

ANSVSA recomandă, totodată, o atenţie deosebită şi o înăsprire a controalelor transporturilor intracomunitare cu păsări vii şi ouă de incubat provenite din ţările unde au evoluat focare de influenţă aviară în ultima perioadă.

De asemenea, pe întreg teritoriul României, în cazul exploataţiilor comerciale de păsări autorizate/înregistrate sanitar veterinar cu sistem de creştere şi exploatare a păsărilor free-range şi ecologic, s-a dispus ca toate păsările să fie ţinute închise în adăposturi fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice şi fără a avea contact cu păsările sălbatice, potrivit Agerpres.ro.

"În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul naţional a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană care provin din zone de protecţie sau supraveghere", subliniază sursa citată.

Potrivit ANSVSA, focarele de gripa aviară înalt patogenă (HPAI) au cunoscut o creştere fulminantă în lunile noiembrie şi decembrie în Italia (128 de focare), Polonia (33 de focare) şi Ungaria (28 de focare). Alte state membre care au notificat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă, sunt Bulgaria (4 focare), Cehia (10 focare), Croaţia (2 focare), Germania (23 de focare), Danemarca (1 focar), Estonia (1 focar), Franţa (1 focar), Irlanda (3 focare), Olanda (6 focare), Norvegia (2 focare) şi Slovacia (2 focare).

În acest context epidemiologic alarmant, Comisia Europeană (CE) a transmis o notificare către toate statele membre prin care avertizează cu privire la severitatea preconizată pentru acest nou val HPAI în care H5N1 este subtipul cel mai adesea identificat, în special la populaţiile de păsări sălbatice aflate în migraţia de toamnă.

La noi în ţară, în luna decembrie a fost confirmat un nou caz de influenţă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, identificat la o lebădă de vară, găsită moartă în zona lacului Fortuna, judeţul Tulcea.

Până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii de păsări, precizează instituţia.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea măsurilor de supraveghere la nivel naţional, pentru evitarea apariţiei de noi focare, în cazul în care se suspectează sau confirmă în mod oficial prezenţa gripei aviare la păsările sălbatice.

La nivelul unităţii de abatorizare trebuie să existe facilităţi adecvate de spălare şi dezinfecţie a mijloacelor auto ce transportă păsările, precum şi a cuştilor în care acestea sunt transportate, astfel încât după descărcare acestea să nu părăsească incinta abatorului decât după dezinfecţie.

"În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populaţiei, ANSVSA recomandă respectarea următoarele măsuri: separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu pot avea acces păsările sălbatice; interzicerea adăpării păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă accesibile păsărilor sălbatice; evitarea intrării mai multor persoane, în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei); prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie; aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecţii prin folosirea unei încălţăminte diferită în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat pentru dezinfecţia încălţămintei; prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă şi păsările domestice şi alte păsări, în special raţele şi gâştele. Astfel, va trebui limitat pe cât posibil accesul tuturor păsărilor domestice şi păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală, se arată în comunicatul citat.

Toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie vor fi anunţate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit. Cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi structurile subordonate de la nivel local.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.