Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANSVSA va modifica procedura de autorizare a transportatorilor navali şi a navelor de transport pentru animale

ferma porci

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va modifica procedura de autorizare a transportatorilor navali şi a navelor de transport pentru animale şi va elabora un act normativ destinat protecţiei animalelor destinate exportului, atât pe cale rutieră, cât şi navală, a anunţat, miercuri, ANSVSA.

Acestea fac parte din măsurile luate de Autoritate pentru remedierea neconformităţilor referitoare la transportul naval al animalelor, constatate în perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2019, în urma unei misiuni de audit desfăşurate de Comisia Europeana în România pentru evaluarea bunăstării animalelor în timpul transporturilor navale către ţări terţe, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Reguli stricte! Ce măsuri se vor lua pe litoralul românesc

Raportul misiunii a identificat unele neconformităţi, iar ANSVSA a elaborat un plan de acţiune, cu un calendar strict, pentru remedierea acestora, precizează ANSVSA într-un comunicat remis AGERPRES.

De asemenea, din dispoziţia preşedintelui ANSVSA, structura de audit public intern a efectuat o misiune în luna decembrie 2019, la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, entitate care a autorizat majoritatea navelor de transport pentru animale.

Ca urmare a recomandărilor formulate de către auditorii care au luat parte la cele două misiuni, ANSVSA a decis modificarea procedurii de autorizare a transportatorilor navali, precum şi a navelor de transport pentru animale. În acest sens, a fost elaborat un proiect de ordin comun ANSVSA- Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, disponibil pe site-ul ANSVSA.

Citește și: Traian Băsescu confirmă sursele Bugetul.ro: Atât PSD, cât și PNL au fost avertizate de propunerea privind autonomia așa-zisului ținut secuiesc

"Proiectul de ordin conţine prevederi referitoare la procedura de autorizare a vapoarelor destinate transportului pentru animale, care se va realiza de echipe mixte ANSVSA - ANR (Autoritatea Navală Română), la procedura de depunere a documentelor şi a termenului în care se face evaluarea vasului în vederea autorizării şi a perioadei de valabilitate a autorizaţiei, care va fi de maximum 3 ani", spun reprezentanţii ANSVSA.

De asemenea, va fi elaborat un act normativ destinat protecţiei animalelor destinate exportului, atât pe cale rutieră, cât şi navală. Acesta conţine prevederi suplimentare faţă de Reg. Cons. 1/2005/CE privind protecţia animalelor în timpul transportului, aplicabile la ieşirea mijloacelor de transport de pe teritoriul Uniunii Europene.

"La elaborarea ambelor acte normative s-a folosit versiunea 2019 a documentului de reţea pentru navele de transport animale vii - un ghid, realizat în coordonarea reprezentanţilor Comisiei Europene, bazat pe experienţa tuturor statelor membre care autorizează vapoare destinate transportului pentru animale. De asemenea, specialişti ai ANSVSA au participat la subgrupul de lucru constituit la nivelul Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, în vederea finalizării proiectului de lege privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe", se mai arată în comunicat.

Citește și: Mare atenție! Măștile ar putea fi o sursă de infectare cu coronavirus

Pe termen scurt şi mediu, Autoritatea va acţiona pentru schimbarea cadrului legislativ referitor la transportul naval al animalelor, semnarea protocolului de colaborare cu Autoritatea Navală Română, finalizarea procedurii de autorizare a vapoarelor destinate transportului pentru animale şi va organiza instruiri cu personalul implicat în autorizarea şi controlul vapoarelor destinate transportului pentru animale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.