Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANT: Cinci persoane aflate în moarte cerebrală au donat organe în ultimele trei săptămâni

bursa.ro
medici operatie

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) este recunoscătoare familiilor care şi-au dat acordul pentru prelevarea la Bucureşti şi Iaşi, în perioada 26 octombrie - 15 noiembrie, a organelor unor rude aflate în moarte cerebrală.

"Pentru ca astăzi să vorbim de alte vieţi salvate prin transplant a fost nevoie de acceptul unor familii îndurerate, care au luat decizia grea de a fi de acord cu donarea organelor şi ţesuturilor. Astfel, alte vieţi au fost salvate datorită gestului nobil al unor familii cu suflet mare şi profesionalismului echipelor medicale implicate în activitatea de transplant. În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află şi efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi coordonatorul de transplant. De la sfârşitul lunii octombrie şi până în prezent, la Bucureşti şi Iaşi, familii îndurerate au găsit puterea de a oferi altor persoane bucuria vieţii. Cinci vieţi frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viaţă altor semeni aflaţi în suferinţă. Donarea de organe înseamnă viaţă!", se arată, joi, într-o postare, pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant, potrivit Agerpres.

Potrivit ANT, la Spitalul Universitar de Urgenta Elias, pe 2 noiembrie, s-a realizat o intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi de la un pacient în vârstă de 44 ani aflat în moarte cerebrală.

Trei pacienţi au primit o nouă şansă la viaţă prin transplanturile de ficat şi rinichi şi alţi doi şi-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee, precizează ANT.

La Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, familiile altor trei pacienţi diagnosticaţi în moarte cerebrală la secţia ATI au fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi de la rudele lor.

Pe 26 octombrie, s-a încheiat o nouă intervenţie de prelevare organe şi ţesuturi (cornee) de la un pacient în vârstă de 37 de ani aflat în moarte cerebrală în urma unui accident rutier.

"Gestul de mărinimie al familiei, alături de efortul echipelor medicale, a adus speranţa pentru alţi patru români a căror unică şansă la viaţă era un transplant de cord, ficat sau rinichi, iar alţi doi pacienţi şi-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee", evidenţiază ANT.

Pe 8 noiembrie, s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi de la un donator în vârstă de 72 de ani de la care au fost prelevate ficatul şi corneea.

Pe 13 noiembrie s-a realizat o altă intervenţie de prelevare de organe (ficat, rinichi) de la o pacientă în vârstă de 57 de ani diagnosticată în moarte cerebrală.

Pe 15 noiembrie, la Iaşi, familia altui pacient în vârstă de 41 de ani aflat în moarte cerebrală în urma unui anevrism intracerebral rupt a fost de acord cu donarea de organe (ficat), ţesuturi osteotendinoase şi cornee.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipe chirurgicale din Iaşi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon", Spitalul Clinic Dr. "C. I. Parhon" şi din Bucureşti de la Spitalul Clinic Colentina, de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă şi Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.