Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antigonea este parte a unui proiect de dezvoltare a 100 de sate din Albania

Albania

Ruinele fostului oraş antic Antigonea, fondat în anul 295 î. Hr. de regele Pirus din Epir ca un "Oraş al iubirii", se află în centrul unui proiect de dezvoltare a 100 de sate din Albania, dintre care mai multe au apărut în jurul parcului arheologic de cercetare a sitului istoric, informează agenţia de ştiri albaneză ATA.

Primele obiective turistice din Antigonea sunt satele "Arshi Lengo" şi "Asim Zeneli", cel din urmă una dintre cele mai populare aşezări din comuna Antigonea. Vechea Antigonea a fost fondată în anul 295 î. Hr. de regele Pirus din Epir, ca o expresie a iubirii şi a fost distrus de ură, scrie ATA. La începutul secolului al III-lea î. Hr. Pirus a fost nevoit să lupte în Egipt, iar abilităţile sale au impresionat-o pe Berenice, soţia regelui Ptolemeu al Egiptului, care a decis să-i ofere mâna fiicei sale Antigona. În semn de mulţumire pentru soacra sa şi pentru prima sa soţie, Pirus a decis să construiască Antigonea, conform Agerpres.

Antigonea a fost însă un oraş cu o viaţă foarte scurtă, de circa o sută de ani. În anul 198 î. Hr. romanii au învins armatele macedonene ale regelui Filip al V-lea. Întrucât locuitorii din Antigonea au luptat alături de macedoneni în războiul împotriva Romei, când aceştia au obţinut victoria finală în 167 î. Hr., ei au decis să-i pedepsească pe locuitorii din Epir care au luptat împotriva lor. Astfel, consulul roman Aemilius Paullus a jefuit şi a incendiat 70 de aşezări din Epir, printre care şi Antigonea. Oraşul nu a fost niciodată reconstruit.

Antigonea s-a dezvoltat ca un important centru economic, social, cultural şi politic până la sfârşitul secolului al III-lea şi la începutul secolului al II-lea î. Hr. şi-a asumat statutul de oraş-stat şi a devenit un loc important al antichităţii. În prezent, rămăşiţele vechii Antigonea constau în câteva ruine murale aflate pe dealurile de pe valea Drino. Există mai multe sate construite în jurul parcului arheologic sub mai multe nume, dar cel mai important este Antigonea lui Pirus.

În prezent, ruinele de la Antigonea sunt dovada unui trecut glorios şi numeroşi turişti vin aici pentru a vedea ruinele. Antigonea se află în vecinătatea oraşului Gjirokastra din sudul Albaniei şi drumul până la parcul arheologic se prezintă destul de bine. Sprijinul economic pentru dezvoltarea acestor sate şi în special al Antigonea necesită însă mai mulţi turişti locali şi străini, notează ATA.

Mai multe sate de-a lungul văii Drino fac parte din proiectul 100 de sate prioritare din punctul de vedere al dezvoltării economice şi turistice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.