Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anton Pisaroglu: În aceste moment când zona vecină României este instabilă, propun să fim atenți la interesul național

Anton Pisaroglu

Analistul politic Anton Pisaroglu susține într-o scurtă analiză pe pagina personală de Facebook că situația geo-politică din imediata vecinătate a României se complică. S-a dovedit că nu prea s-au înțeles în cancelariile occidentale intențiile reale ale lui Vladimir Putin și până unde este dispus să meargă și așa am ajuns într-un război pustiitor cu efecte în întreaga lume. Prin urmate este imperios necesar ca responsabilii de la București să fie foarte atenți la interesul național și asta mai ales dacă se va deschide Cutia Pandorei, adică o revizuire  granițelor în Europa Centrală și de Est.

Pe de altă parte și în Federația Rusă lucrurile pot scăpa de sub control și asta face ca cu atât mai mult România să aibă toate variantele pe masă, dar totul alături de partenerii occidentali.

”Estimez că majoritatea oamenilor nu au crezut că Vladimir Putin va fi atât de nerezonabil încât va invada teritoriul Ucrainei. Pe lângă faptul că Ucraina și Rusia împărtășesc afinități culturale și lingvistice, acestea sunt legate și prin întrepătrunderi familiale, care, practic, au condus la o luptă fratricidă.

Narativele folosite de ceva timp încoace de Putin transmiteau că Ucraina este o parte din Federația Rusă care a fost deturnată de la firescul ei destin istoric prin coruperea nefastă de către Vest.

În estul Ucrainei, Rusia a creat două focare destabilizatoare, auto-proclamatele republici populare Luhansk și Donetsk, care i-au creat contextul de a folosi cuvintele ″genocid″ și ″atrocități″ în referire la ceea ce se întreprindea de către autoritățile ucrainene în respectivele regiuni separatiste.

Nimeni nu a crezut că masarea de trupe rusești în Belarusul prieten și ulterior invadarea Ucrainei este o măsură corectivă vis-a-vis de încălcarea drepturilor cetățenilor din regiunile separatiste din estul Ucrainei sau un răspuns proporțional amenințării cu avansarea NATO pe granițele Rusiei.

Este greu de înțeles chiar poporul rus care nu manifestă empatie și revoltă față de ceea ce se petrece în termeni de crime de război în Ucraina, în care mulți își au rude și prieteni. E oare posibil ca cetățeanul de rând să nu problematizeze sau să pună, măcar, cap la cap, niște aspecte cu adevărat flagrante care îi impactează existența cotidiană, precum sancțiunile internaționale care vor sărăci țara și costurile războiului? Poporul rus îi va acorda sprijin lui Vladimir Putin, în continuare, chiar după ce au fost prezentate dovezi cu privire la execuția unor ucraineni de către armata rusă?

Cel mai probabil campania de invadare a Ucrainei nu se bucură nici de susținerea populară nici de cea a elitelor rusești, însă vocile care ar putea face opoziție sunt temătoare, pe bună dreptate, având în vedere că a început ″sezonul sinuciderilor″ inexplicabile. Societatea rusă nu are curajul necesar de a constitui o masă critică suficientă pentru a conduce la terminarea domniei țarului Putin, și nici nu pare să manifeste dorința de a-și alege un alt drum, de modernizare a societății.

În mod real, cuantificabil, poporul rus nu are vreun beneficiu major care să decurgă din acest război, în afară de împlinirea unor fantezii istorice, în ipoteza improbabilă a câștigării lui. Faptul că se transformă într-un război de uzură va înclina balanța spre beneficiul Ucrainei, căreia i se furnizează constant armament și tehnică militară. NATO devine o alianță din ce în ce mai puternică, în acest moment fiind pe cale să se rezolve pe repede-înainte accesul mai multor țări, aspect care va izola Rusia cu atât mai mult. Republica Moldova va fi asigurată militar la standarde NATO, acest lucru putând tranșa problema Transnistria cât de curând, Rusia rămânând fără această bază de sprijin.

Practic problema se va pune în curând în termenii Rusia versus (aproape) restul lumii iar pe aceste coordonate nu se poate întrezări o revenire la normalitate social-economică pentru societatea rusă. Cetățenii ruși de rând vor resimți efectele sancțiunilor și al izolării. Rusia nu va mai avea cui vinde energie și cereale, pentru că nimeni nu va dori să stipendieze un război. Singurul as din mâneca Rusiei rămâne, în acest caz, lansarea unei bombe cu focos nuclear, lucru care ar avea consecințe incalculabile.

Narativul bolii în fază terminală a liderului rus, împins cel mai probabil de Kremlin, are tocmai acest scop de a supralicita puterea lui Putin, dublată de neînduplecarea manifestată în convorbirile cu diverși lideri dornici să rezolve conflictul la masa negocierilor.

Într-un joc al ipotezelor, tot ceea ce România nu își permite este să se facă pe placul lui Putin în cadrul negocierilor de pace și să se ajungă la redesenarea granițelor în Europa. O revizuire a granițelor în Europa Centrală și de Est echivalează cu deschiderea cutiei Pandorei, ceea ce ar fi catastrofal pentru România.

Astfel că, în aceste momente, găsesc utilă o incursiune în istorie și, mai cu seamă, să nu pierdem din ochi interesul național.”, scrie analistul Anton Pisaroglu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.