Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonescu, tranşant în privinţa viitorului său politic: Eu când vin, vin...

crin

Evenimentul Zilei:

Într-un interviu acordat lui Marius Tucă, la Smart FM, fostul președinte al PNL Crin Antonescu a declarat că a fost corect ca PNL-ul să-l susțină pe Klaus Iohannis. „Klaus Iohannis a fost un om potrivit, la locul potrivit. În politică nu se fac opțiuni sentimentale, se fac opțiuni pragmatice. Din acest punct de vederea alegerea PNL-ului, care a mers cu Iohannis, a fost una corectă. În ce măsură candidatul său reprezintă identitatea partidului este o altă discuție…”, a declarat Crin Antonescu. Totuși, el a spus că nu este mulțumit de primul an de mandat al președintelui Iohannis: „ Nu pot să spun că anul care a trecut a fost unul în care exercițiul prezidențial m-a încântat. Oricum, în funcție de mandatul trecut, chiar dacă am văzut un exercițiu mai palid, acesta a fost mai decent”. El a reafirmat faptul că nu intenționează să revină în politică. „Nu există un viitor politic pentru mine. Politica este un episod. Eu când vin, vin. Și când plec, plec”, a afirmat fostul lider liberal.

Digi24:

Politologul Cristian Pîrvulescu a comentat decizia Franței de a restrânge, temporar, unele libertăți civile. El face o comparație între Patriot Act, legea care a făcut același lucru în SUA, și măsurile adoptate de Franța. Mai mult, spune politologul, deciziile autorităților franceze trebuie puse în contextul alegerilor regionale care vor avea loc luna viitoare în Franța. „Nu stă în picioare, cum n-a stat nici în SUA, cu cât mai mult în Franța vorbim de o derogare care se ia doar pe perioada cât va fi aplicată legislația specială, de urgență. Ea a fost prelungită, va dura trei luni de zile. Ce se va întâmpla după aceea e mai greu de prevăzut. Deja societatea civilă franceză s-a mobilizat, Liga Drepturilor Omului, organizație care a influențat guvernarea vreme de mai bine de 100 de ani în Franța, a protestat deja împotriva acestei tendințe printr-o scrisoare care a fost semnată de mai multe organizații franceze și internaționale. Este, deci, o sensibilitate care a crescut”, a spus Cristian Pîrvulescu. El a explicat și contextul în care au fost luate aceste măsuri: în 6 și 13 decembrie în Franța vor avea loc alegeri regionale. Înainte de atentatele din 13 noiembrie, socialiștii se aflau pe locul al treilea, la mare distanță de republicani și Frontul Național.După atentate, „imaginea președintelui, imaginea autorităților s-a îmbunătățit datorită implicării sale – astăzi este la Moscova, face turnee dl Hollande – și, în condițiile acestea, cred că autoritățile franceze, din pragmatism electoral, folosesc această tendință. Nu sunt încă convins – sper că nu vorbim de o situație ca cea din Statele Unite ale Americii, pentru că acolo consecințele se simt încă și astăzi, iar drepturile și libertățile cetățenești sunt încă afectate”, mai spune Cristian Pîrvulescu.

Ziarul Financiar:

Relaţiile dintre China şi ţările din Europa de Est au intrat săptămâna aceasta într-o nouă fază, una în care Beijingul devine concurentul direct al Bruxellesului în politici de investiţii şi infrastructură. Marţi şi miercuri şefi de state şi de guverne din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est s-au întâlnit cu oficiali de cel mai înalt rang din China. A fost a patra astfel de întâlnire, dar pentru prima dată ea a avut loc în China, nu în Europa. A fost, de asemenea, pentru prima dată când Beijingul s-a concentrat doar pe Europa de Est, scrie Frank Sieren, corespondent de peste 20 de ani al Deutsche Welle în China.China şi 16 state europene au lansat în 2012 o platformă economică, decizie care a supărat Comisia Europeană deoarece a fost luată fără a fi consultată. Beijingul insistă că va face afaceri cu state suverane atât timp cât acestea o doresc şi nu o face pentru a sfida Bruxellesul. Iar aceste state suverane au tot interesul să se angajeze în afaceri cu China.  Relaţia pe care China a dezvolat-o cu Europa Centrală şi de Est este cunoscută ca 16-1 (China), iar în prezent în proiect s-au angajat mai multe state est-europene  decât ţări central-europene. Participanţii au lansat proiecte comune, au parafat angajamente şi profită de peste trei ani de oportunităţile pe care şi le oferă reciproc.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.