Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonio Guterres îşi exprimă regretul că apelul la o încetare a focului pe plan mondial nu s-a concretizat

novinte.com
antonio guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat regretul miercuri că apelul său din 23 martie la o încetare a focului în lume pentru o angajare mai eficientă în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 nu a suscitat acţiuni concrete, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

"O încetare a focului pe plan mondial ar fi creat condiţiile unui răspuns mai bun la pandemie şi la livrarea de ajutor umanitar celor mai vulnerabile persoane şi ar fi deschis un spaţiu pentru dialog", a spus el în cursul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate referitoare la protecţia civililor în zonele de conflict.

"Sunt încurajat de susţinerile exprimate. Totuşi, acest sprijin nu s-a tradus în acţiuni concrete", a relevat el.

De la sfârşitul lunii martie, declaraţii în favoarea încetării ostilităţilor au fost înregistrate în mai multe ţări, cum ar fi Filipine, Afganistan şi Camerun. În schimb, în alte ţări, precum Libia şi Yemen, conflictele nu s-au redus în intensitate.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

"În unele cazuri, pandemia pare chiar să-i fi incitat pe beligeranţi să profite sau să lovească puternic, în timp ce atenţia internaţională era în altă parte", a adăugat Antonio Guterres, avertizând împotriva unei "accentuări a violenţei".

În cursul unei întâlniri miercuri cu câţiva jurnalişti, Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, a indicat că echipele sale constată "sosirea pe câmpurile de luptă a noi arme şi mai ucigătoare".

"Este o tendinţă constatată în ultimii ani" şi în toate teatrele de luptă, din Sahara până în Orientul Mijlociu, din Africa de Nord până în Ucraina, din Afganistan până în Filipine, a adăugat el, precizând că aceasta merge mână în mână cu o scădere substanţială a preţului armelor.

În ultimul său raport consacrat protecţiei civililor în conflictele armate, secretarul general al ONU arată că au fost realizate puţine progrese în 2019. Peste 20.000 de civili au fost ucişi şi răniţi în zece conflicte (Afganistan, Africa Centrală, Irak, Libia, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Siria, Ucraina şi Yemen). Acest bilanţ ţine seama doar de faptele pe care ONU le-a putut verifica, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.