Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antony Blinken exclude total ca Wagner să fi provocat rebeliunea din Niger: Peste tot pe unde au mers, a urmat moartea

playtech.ro
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a avertizat într-un interviu dat publicităţii marţi că grupul Wagner profită de instabilitatea provocată de lovitura de stat din Niger, relatează AFP, conform Agerpres.

Secretarul de stat american a declarat într-un interviu pentru BBC că nu crede că grupul Wagner - autorul unei tentative eşuate de rebeliune împotriva Kremlinului în iunie - este la originea puciului care l-a înlăturat pe preşedintele ales Mohamed Bazoum.

Cred că ceea ce s-a întâmplat, şi continuă să se întâmple în Niger, nu este orchestrat de Rusia sau Wagner, dar (...) au încercat să profite", a declarat Blinken.

"Peste tot unde a mers Wagner: moartea, distrugerea şi exploatarea au urmat", a adăugat el.

În Africa, grupul Wagner oferă un catalog de servicii regimurilor în dificultate. În Mali, în Republica Centrafricană, grupul de mercenari protejează regimul existent, propunând servicii de pregătire militară şi consiliere juridică pentru a rescrie legislaţia minelor sau Constituţia.

În schimb, grupul profită de resursele locale, în special mine de aur şi alte minerale.

"Întreaga regiune centrală a Sahelului ar putea trece sub influentă rusă prin intermediul grupului Wagner, al cărui terorism brutal a fost expus cu claritate în Ucraina", a scris preşedintele ales Mohamed Bazoum într-un articol apărut joi în Washington Post.

În capitala Niamey, adjunctul lui Antony Blinken, Victoria Nuland, a declarat luni că "persoanele care au luat această decizie (a loviturii de stat) înţeleg foarte bine riscurile pe care le implică asupra securităţii lor o invitare a Wagner".A

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.