Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antony Blinken va reprograma o vizită în China, după anularea celei din februarie

Al Jazeera
Antony Blinken

Secretarul american de stat Antony Blinken va reprograma, cel mai probabil, o vizită în China în săptămânile următoare, după anularea celei care trebuia să aibă loc în februarie, a anunţat marţi un oficial de la Washington, transmite AFP, citat de Agerpres.

Potrivit acestei surse, care a vorbit sub protecţia anonimatului, încă nu a fost stabilită o dată pentru această călătorie.

Cele două mari puteri încearcă să atenueze tensiunile renăscute după incidentul din februarie cu balonul chinez presupus de spionaj deasupra Statelor Unite, pe care americanii l-au distrus. Acest incident a dus la anularea unei vizite a lui Blinken în China.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că discuţiile recente de la Beijing, în timpul unei vizite a mai multor oficiali americani, au fost "foarte utile" fiind, de asemenea, menţionate "potenţiale vizite viitoare"."Cred că ne veţi vedea discutând despre viitoare vizite acolo în viitorul foarte apropiat", a spus el reporterilor.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că subsecretarul de stat al SUA pentru Asia de Est, Daniel Kritenbrink, şi Sarah Beran, consilierul preşedintelui Joe Biden pe dosarele China şi Taiwan, au avut "discuţii sincere şi productive" în timpul vizitei lor în China în urmă cu câteva zile.

"Aşteptăm cu nerăbdare să reprogramăm această vizită"

Despre o vizită în China a şefului diplomaţiei americane, Patel a declarat:"Aşteptăm cu nerăbdare să reprogramăm această vizită de îndată ce condiţiile o permit"."Părerea noastră este că nu există nimic mai bun decât întâlnirile sau interacţiunile personale, la Washington sau la Beijing, pentru a duce mai departe discuţiile", le-a spus Patel jurnaliştilor.

Tensiunile au sporit în ultimii ani între Statele Unite şi China pe mai multe subiecte, printre care se remarcă cele legate de comerţ, securitate şi Taiwan.

Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au convenit să coopereze în aceste dosare în timpul discuţiilor intense de la summitul G20 organizat în noiembrie la Bali, dar incidentul cu balonul a accentuat din nou tensiunile în relaţia bilaterală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.