Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antony Blinken vizitează Groenlanda pentru a discuta despre parteneriatul strâns între SUA şi Groenlanda și angajamentul de a spori cooperarea în Arctica

Business Standard
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken va solicita un efort internaţional împotriva schimbărilor climatice şi o cooperare întărită în Arctica în timpul unei deplasări în Groenlanda săptămâna viitoare, a anunţat vineri Departamentul de Stat, citat de AFP.

Vizita este o nouă etapă a unui turneu deja anunţat de secretarul de stat, în cursul căruia va asista la o reuniune a Consiliului Arcticii în Islanda şi va avea pentru prima dată o întrevedere cu ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov.

Blinken va începe acest turneu duminică în Danemarca, din cadrul căreia face parte şi Groenlanda, dar ca teritoriu autonom, la doi ani după ce fostul preşedinte american Donald Trump a stârnit confuzie propunând achiziţionarea acestei uriaşe insule din Arctica, scrie Agerpres.ro.

El va discuta joi cu oficialii acestui teritoriu despre "parteneriatul strâns între SUA şi Groenlanda şi angajamentul nostru de a spori cooperarea în Arctica", a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Prince, citat într-un comunicat.

La Copenhaga, secretarul de stat american va discuta cu premierul danez Mette Frederiksen, precum şi cu alţi lideri şi antreprenori danezi despre mijloacele "de a combate criza climatică", în special prin intermediul dezvoltării de noi tehnologii.

Topirea gheţarilor provocată de schimbările climatice deschide progresiv calea pentru noi rute maritime în Arctica, surse de noi conflicte între marile puteri.

În timpul unui discurs luna trecută, Blinken a acuzat Rusia că "exploatează această schimbare în încercarea de a exercita un control asupra noului spaţiu", în special prin modernizarea bazelor sale, şi a subliniat de asemenea prezenţa sporită a Chinei în zonă.

Spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, Joe Biden a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice una din priorităţile mandatului său, fixând obiectivul ambiţios de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale primei economii a lumii cu jumătate până în 2035.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.