Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antreprenorii din construcții se opun vehement eliminării scutirilor fiscale: Lucrările publice vor încetini, se vor pierde banii din PNRR

Daibau.ro
zidar constructor

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) îşi exprimă îngrijorarea faţă de posibilele consecinţe negative asupra sectorului de construcţii în cazul aplicării unor măsuri fiscale "prociclice, precipitate şi nepotrivite în conjunctura economică actuală".

În acest context, antreprenorii din domeniu solicită o soluţie negociată, în colaborare strânsă cu partenerii sociali, pentru a asigura dezvoltarea sustenabilă a acestei industrii-cheie pentru economia naţională.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei, industria construcţiilor deţine o importanţă strategică pentru România, contribuind semnificativ la creşterea economică şi asigurând dezvoltarea infrastructurii şi a altor sectoare-cheie. "Măsurile fiscale precipitate pot avea consecinţe devastatoare pentru acest sector vital al economiei naţionale", precizează sursa citată.

Mai mult, asociaţia avertizează că reducerea ritmului de execuţie a proiectelor contractate din sectorul construcţiilor poate avea drept consecinţă pierderea unor fonduri importante alocate României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Eliminarea scutirilor fiscale, risc de adâncire a crizei de forță de muncă

În viziunea reprezentanţilor organizaţiei profesionale, anunţurile recente privind protestele salariaţilor din construcţii reprezintă o avertizare semnificativă asupra disconfortului şi nemulţumirilor din industrie. Astfel, un dialog deschis şi negocieri constructive sunt necesare pentru a ajunge la un consens benefic atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori.

"Pentru a asigura o dezvoltare armonioasă şi stabilă a sectorului construcţiilor, este vital să se formeze un acord solid între organizaţiile patronale şi sindicale din domeniu (...) Sectorul construcţiilor a avut o contribuţie semnificativă la PIB-ul României în ultimii ani, dar a fost şi supus unor provocări majore cauzate de crizele medicale, economice şi militare, necesitând soluţii viabile pentru a se menţine pe o traiectorie de creştere sustenabilă (...) Scăderea numărului de lucrători calificaţi în industria construcţiilor la nivel comunitar şi, în special, în România, reprezintă o problemă majoră ce trebuie abordată în mod prioritar pentru a asigura continuitatea şi calitatea proiectelor (...) O perspectivă importantă este pregătirea şi consolidarea competitivităţii sectorului de construcţii românesc, pentru a fi pregătit să contribuie la reconstrucţia Ucrainei după încheierea conflictului armat", sunt alte puncte asupra cărora ARACO atrage atenţia.

Pe fondul acestor probleme, Comitetul Director al ARACO solicită public Guvernului României să acţioneze în elaborarea şi publicarea unui Studiu de Impact complet, care să evidenţieze efectele negative prognozate pentru sectorul de construcţii în cazul eliminării facilităţilor fiscale existente şi propunerea de soluţii concrete pentru contracararea acestor efecte.

De asemenea, să continue dialogul şi negocierile cu partenerii sociali din sectorul construcţiilor pentru a dezamorsa protestele anunţate şi pentru a identifica împreună soluţii viabile şi echitabile.

Totodată, este nevoie de negocierea şi promovarea unei soluţii de modificare eşalonată a facilităţilor fiscale, în colaborare cu partenerii sociali relevanţi din construcţii, astfel încât să se asigure predictibilitate şi stabilitate în acest sector esenţial al economiei.

ARACO este o asociaţie profesională şi patronală înfiinţată în anul 1990 şi reprezintă antreprenorii generali români şi europeni, universităţi tehnice, contractori specializaţi, proiectanţi, IMM-uri din domeniul construcţiilor, furnizori de servicii în acest sector. Organizaţia este membră a FIEC din 1995.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.