Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anularea exerciţiului militar cu Coreea de Sud a adus pentru SUA economisirea a 14 milioane de dolari

armata sua militari soldati americani

Anularea unui exerciţiu militar cu Coreea de Sud, decisă de preşedintele american Donald Trump, care denunţă "cheltuieli enorme", va permite SUA economisirea a circa 14 milioane de dolari, a estimat luni Pentagonul, transmite marţi AFP, informează Agerpres.

Manevrele anuale, denumite "Ulchi Freedom Guardian", ar fi trebuit să aibă loc în august, însă acestea au fost anulate pe termen nedefinit după întrevederea istorică din iunie, la Singapore, între Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un asupra denuclearizării Peninsulei Coreea.

"Vom opri manevrele militare, ceea ce ne va permite să economisim sume enorme, exceptând situaţia în care vom constata că viitoarele negocieri nu se desfăşoară cum ar trebui", a dat asigurări Donald Trump, explicând că americanii "plătesc milioane şi milioane de dolari pentru avioane şi toate astea".

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Rob Manning, nu a precizat cum anume a făcut Ministerul Apărării acest calcul, în condiţiile în care exerciţiile sunt integrate în bugetul militar american, care se ridică la 700 de miliarde de dolari.

Vezi și: Finlanda dorește să reia controalele de la graniță pentru summitul dintre Trump și Putin

În jur de 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, iar antrenamentele comune cu trupele sud-coreene se desfăşoară cu regularitate. Circa 17.500 de militari americani urmau să ia parte la Ulchi Freedom Guardian, peste două săptămâni, în timpul cărora trebuie să aibă loc şi un exerciţiu de comandament simulat pe ordinator şi pe care Phenianul îl denunţă ca fiind o repetiţie a invaziei generale asupra teritoriului său.

Anul trecut, Coreea de Nord a tras patru rachete balistice lângă Japonia, aminteşte AFP.

Această decizie a lui Donald Trump a fost criticată, detractorii săi apreciind că el a cedat prea repede cererilor lui Kim Jong Un, fără să fi obţinut în schimb un angajament concret din partea Phenianului cu privire la stoparea programului nuclear al Coreei de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.