Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anumite specii de gândaci vor deveni imposibil de ucis cu ajutorul pesticidelor - Pot fi întâlniți și în România

news.ro
gandaci game of thrones

Un studiu efectuat în Statele Unite arată că gândacii au devenit din ce în ce mai dificil de ucis, iar populaţiile lor ar putea deveni, foarte curând ”aproape imposibil” de controlat folosind numai pesticide.

Gândaci din specia Blattella germanica L., una dintre cele mai comune pe teritoriul Statelor Unite, Australiei şi Europei, au fost supuşi unor teste în câteva clădiri din Illinois şi Indiana, pentru a vedea care este rezistenţa lor la pesticide.

Cercetătorii americani de la Universitatea Purdue au încercat să elimine gândacii din clădiri în moduri diferite, folosind insecticide diferite, prin rotaţie, amestecuri de insecticide sau un gel cu abamectin.

Din cele trei modalităţi, singura care a reuşit să reducă populaţiile de gândaci a fost folosirea gelului cu abamectin, iar aceasta a avut succes numai în zonele în care gândacii aveau o imunitate scăzută la abamectin.

Folosirea mixului de pesticide a cauzat populaţia de gândaci să ”înflorească”, în timp ce folosirea celor trei tipuri diferite de insecticide, prin rotaţie, nu a avut niciun efect asupra lor.

În urma unor teste de laborator, cercetătorii au descoperit că gândacii au devenit imuni la multiple tipuri de pesticide. ”Remarcam o creştere a rezistenţei de patru sau şase ori într-o singură generaţie” a spus Michael Scharf, autorul studiului, menţionând că ”nu am avut idee că aşa ceva se poate întâmpla atât de repede.”

”Dezvoltarea unei imunităţi în faţa mai multor clase de insecticide va face controlarea lor doar cu substanţe chimice aproape imposibilă” a concluzionat Scharf, citat de Guardian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.