Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anumiți parlamentari canadieni sunt plătiți de China, transmite Serviciul Canadian de Informații și Securitate

theglobeandmail.com
china

Anumiți parlamentari, deputați și politicieni municipali sunt cunoscuți de serviciile de informații canadiene ca fiind plătiți de agenţi ai serviciilor secrete străine, afirmă un fost ofițer superior al Serviciului Canadian de Informații și Securitate (CSIS).

Michel Juneau-Katsuya a compărut în fața Comisiei pentru Acces la Informații, Confidențialitate și Etică a Camerei Comunelor la 9 august, unde a declarat că agențiile canadiene de informații, cum ar fi CSIS și RCMP, au fost nevoite să monitorizeze îndeaproape politicienii despre care se știe că lucrează pentru entități străine.

"Am fost nevoiți să supraveghem parlamentari, deoarece există parlamentari la toate nivelurile - fie că este vorba de cel municipal, provincial sau federal - care sunt plătiți de guverne străine și care nu acționează neapărat în interesul Canadei", a declarat Juneau-Katsuya, potrivit theepochtimes.com.

"Agențiile străine încearcă să recruteze oficiali aleși și este destul de ușor, deoarece politicienii respectivi nu ascultă neapărat de directivele de securitate pentru a se proteja sau, uneori, pot fi ignoranți sau poate că își servesc propriile interese", a spus el.

Juneau-Katsuya a declarat că nu a putut spune câți politicieni au fost monitorizați sub suspiciunea de a lucra pentru guverne străine și nici nu a dat numele vreunui guvern străin implicat.

"Ceea ce știm cu siguranță este că avem diverse țări străine care au reușit să recruteze oficiali aleși - din nou, municipali, provinciali sau federali - și au fost capabili să influențeze în acest fel", a declarat Juneau-Katsuya, care este acum președinte și director executiv al firmei de consultanță în domeniul securității The Northgate Group.

Guvernul federal a declarat într-un răspuns la un raport al Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor că "autoritățile chineze" au fost raportate pentru "hărțuirea și intimidarea unor persoane din Canada".

"Guvernul a avertizat autoritățile chineze împotriva activităților de interferență, și-a exprimat în mod direct îngrijorarea cu privire la încercările de intimidare a canadienilor de a-și exprima liber opiniile și va continua să facă acest lucru", se arată în declarație.

Juneau-Katsuya a mai spus comisiei că anumiți politicieni trebuie monitorizați după ce părăsesc funcția publică, de teamă că aceștia ar putea începe sau continua să lucreze "direct împotriva securității naționale".

Deputatul Bloc Quebecois René Villemure s-a declarat "deranjat de dezvăluirea că anumiți politicieni ar putea fi recrutați de străini", în timp ce deputatul conservator James Bezan s-a declarat "uimit" de această știre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.