Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț CRUCIAL pentru Kovesi, Coldea sau Băsescu: 'Nu mai pot să se ESCHIVEZE'

www.nasul.tv
Laura Codruța Kovesi Florian Coldea

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat marţi că răspunsul Parchetului General privind clasarea dosarului referitor la alegerile prezidenţiale din 2009 este "corect", menţionând că acum nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem şi să se eschiveze să se prezinte la comisia de anchetă.

"După cum ştiţi, până acum se insista că nu ai voie să continui o anchetă în Parlament dacă a început urmărirea penală sau dacă există o anchetă la Parchet. Nimeni nu a spus că, dacă nu mai există o anchetă la Parchet, este afectată ancheta parlamentară. De asemenea, în decursul timpului, am spus că atunci când Parchetul a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de abuz în serviciu, care, după cum îi spune numele, este o infracţiune de serviciu, trebuie să precizeze măcar în serviciul cărei instituţii era persoana care a făcut acel abuz. Pentru că nu puteau să precizeze care era acea instituţie, evident că nu puteau să dea o începere a urmăririi penale in rem decât aşa ca să facă o glumă. De aceea răspunsul dat acum şi anume că au clasat dosarul este cel corect", a afirmat Nicolicea, la Parlament, potrivit Agerpres.

Citește și: Un lider PSD știe cine ar fi putut fi premierul IDEAL: 'România ar fi avut de câștigat'

Întrebat dacă se va extinde aria de activitate a comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Nicolicea a precizat că obiectivele comisiei nu pot fi schimbate decât prin hotărâre a plenului reunit al Parlamentului.

"Obiectivele (comisiei de anchetă - n.r.) nu le putem schimba decât prin hotărâre a plenului reunit. Deci, ne încadrăm în acea hotărâre, dar, pe de altă parte, nimeni nu mai poate să invoce faptul că există o cercetare in rem şi să se eschiveze", a subliniat Nicolicea.

Eugen Nicolicea a menţionat că activitatea comisiei de anchetă a fost prelungită cu 60 de zile, iar, pe timpul vacanţei parlamentare, această comisie va lucra conform unui program stabilit de conducerea ei.

Parchetul General a dispus clasarea dosarului în care s-au efectuat cercetări in rem după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidenţiale din decembrie 2009.

Citește și: Dosarul 'Alegeri 2009', ÎNCHIS: Comisia de anchetă ar putea lucra toată vara la acest caz

În luna aprilie, procurorii au deschis un dosar penal in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, ca urmare a informaţiilor făcute publice de Dan Andronic privind implicarea unor autorităţi publice sau persoane în procesul electoral din decembrie 2009.

Ulterior, la Parchet au fost audiaţi printre alţii Dan Andronic, Gabriel Oprea, Anghel Iordănescu şi Neculai Onţanu.

În paralel cu ancheta procurorilor a fost constituită o comisie parlamentară, condusă de senatorul PSD Mihai Fifor, care a audiat mai multe persoane în legătură cu alegerile prezidenţiale din 2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.