Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț de ULTIM MOMENT al meteorologilor - Risc RIDICAT de producere a avalanșelor

METEO
meteo alert

Meteorologii anunţă că riscul de producere a avalanşelor, în mai multe masive, este însemnat, până luni seara, la altitudini de peste 1.800 de metri. La Bâlea Lac zăpada depășește doi metri şi jumătate, iar la Sinaia măsoară 84 de centimetri.

Potrivit meteorologilor, vremea a fost caldă pentru această perioadă, cu temperaturi diurne pozitive la altitudini mai mici de 1.700 de metri. Cerul a fost variabil, cu înnorări temporare ziua, iar noaptea a devenit mai mult noros și pe arii relativ extinse s-au semnalat precipitații în general slabe, predominant sub formă de ninsoare. Vântul a suflat în general moderat, cu intensificări de peste 90 km/h pe creste, unde a viscolit și spulberat zăpada. S-a semnalat ceață, asociată pe creste și cu depunere de chiciură. Stratul de zăpadă nu a prezentat variații mai mari de 7 cm, crescând în general în Carpații Meridionali și nordul Carpaților Occidentali, în rest menținându-se sau scăzând nesemnificativ, scrie Mediafax.

Citește și: Călin Nistor, ANUNȚ BOMBĂ - Mai multe RECHIZITORII ale DNA au fost infirmate: 'Sunt mai multe încălcări ale normelor procedurale'

Sâmbătă, stratul de zăpadă măsura 258 de centimetri la Bâlea-Lac, 138 de centimetri la Vârful Omu, 101 de centimetri la Vârful Călimani, 71 de centimetri la Parâng și 84 de centimetri la Sinaia.

În munţii Făgăraş şi Bucegi, meteorologii anunţă risc însemnat - respectiv gradul 3 pe o scară de la 1 la 5 - de producere a avalanşelor la altitudini de peste 1.800 de metri.

„Odată cu încălzirea de luni, stratul de zăpadă prospătă de până la 10 cm se va topi ușor, apa rezultată cumulându-se în interior sub formă de pelicule subțiri, pe care poate aluneca cu ușurință stratul de deasupra. La suprafața stratului de zăpadă se mai întâlnesc plăci de vânt mai vechi, cu coeziune slabă cu straturile vecine. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanșa curgeri sau avalanșe de mici dimensiuni chiar și la supraîncărcări slabe, cu precădere după-amiaza, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este mai crescut”, arată sursa citată.

Şi în munţii Ţarcu, Godeanu și Parâng riscul de producere a avalanşelor este însemnat la altitudini de peste 1.800 de metri. În restul masivelor, riscul este moderat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.