Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț ȘOC al NASA: Două explozii solare puternice s-au produs de curând! Cum au afectat activitatea de pe Terra

www.playtech.ro
explozie solară, soare

Două puternice explozii solare de mare intensitate au avut loc miercuri, a doua fiind cea mai puternică înregistrată de la începutul acestui ciclu de activitate a soarelui, ce a debutat în decembrie 2008, relatează AFP citând un anunţ al NASA.

Aceste jeturi de radiaţii, care pot perturba funcţionarea sateliţilor de comunicaţii şi sistemele de navigaţie GPS, ca şi reţelele de distribuţie electrică la straturilor superioare ale atmosferei terestre, au fost detectate şi filmate de sonda ''Solar Dynamics Observatory'' a Agenţiei Spaţiale Americane la ora 9:10 GMT şi, respectiv, la ora 12:02 GMT.

Citește și: Facebook aruncă bomba! Ce amestec a avut Rusia în campania prezintențială din Statele Unite

Potrivit Centrului de Predicţii Meteorologie Spaţiale (SWPC) aceste erupţii de clasa X au perturbat timp de o oră comunicaţiile radio de înaltă frecvenţă pe suprafaţa Terrei orientată către soare, precum şi comunicaţiile cu frecvenţă joasă utilizate pentru navigaţie.

Cele două erupţii au avut loc într-o regiune activă a soarelui unde s-a produs deja o erupţie de intensitate medie, la 4 septembrie.

Ciclul actual al soarelui, care a început în decembrie 2008, a manifestat o scădere a activităţii, deschizând calea către "minimul solar".

Citește și: Tudose cere ajutorul Băncii Mondiale! Ce autostradă de mare anvergură vrea să proiecteze

Ciclurile solare durează, în medie, unsprezece ani, precizează sursa citată.

La sfârşitul fazei active, aceste erupţii devin din ce în ce mai rare, dar pot totuşi să fie puternice, anunță Agerpres.

Erupţiile solare, uriaşe explozii în atmosfera Soarelui, afectează toate straturile atmosferei solare (fotosfera, coroana şi cromosfera), încălzind plasma cu zeci de milioane de grade Kelvin şi aruncând în spaţiu electroni, protoni şi ioni grei cu viteze apropiate de cea a luminii. Aceste erupţii sunt deseori asociate cu furtunile magnetice solare, denumite şi ejecţii de masă coronală (CME). Acestea două sunt cel mai des întâlnite evenimente solare, însă Soarele poate genera şi fluxuri foarte rapide de protoni, denumite evenimente SEP (solar energetic particle) şi pot apărea şi fluctuaţii în dinamica vântului solar cunoscute drept evenimente CIR (corotating interaction regions).

Citește și: Veste proastă pentru șoferi! Cu cât se vor scumpi carburanții chiar înainte de a introduce faimoasa acciză și din ce cauză

Exploziile solare de clasă X sunt cele mai puternice. Cea mai intensă dintre cele două explozii a fost clasificată X9,3, cea mai puternică de la explozia X17 din 2005, conform NASA. Exploziile solare cele mai puţin intense sunt de clasă A, urmate de B, C, M şi X. Similar cu scara Richter pentru cutremure, fiecare literă reprezintă intesitatea.

Exploziile solare de clasă X pot provoca radiaţii puternice în atmosfera superioară a Pământului şi pot declanşa întreruperi radio, aşa cum s-a întâmplat miercuri.

Citește și: Reacția inedită a Olguței Vasilescu! Ce a postat ministrul pe Facebook în urma mesajului dur al Gabrielei Cristea

Cea mai puternică explozie solară detectată până acum a avut loc în 2003 fiind clasificată la clasa X28.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.